Goran Kompoš

 |  Mladina 4  |  Kultura

Muziciranje z blagovno znamko

Zelenjavni ansambel Vienna Vegetable Orchestra, ki je 23. januarja nastopil v Stari Elektrarni v Ljubljani

Bučke, korenček in por: orkester igra na zvočilih, izdelanih izključno iz zelenjave

Bučke, korenček in por: orkester igra na zvočilih, izdelanih izključno iz zelenjave
© Miha Fras

Festival Druga godba letos praznuje jubilejno 25-letnico, zato organizatorji pred osrednjim dogajanjem v maju pripravljajo nekaj ogrevalnih koncertov. Prvega smo poslušali, gledali, vonjali in okušali predpretekli četrtek, ko je v goste prišla ena bolj izpostavljenih dunajskih atrakcij, Vienna Vegetable Orchestra (VVO). Odmik od ustaljenega protokola je ponudil že prihod na prizorišče, ki je bolj kot na koncertno dvorano spominjal na diskont najboljšega soseda. Namesto programskega lista so nam v roke potisnili pomaranče in trgovske kupone, na odru, kjer bi nepoučen koncertohodec oprezal za inštrumenti, pa je svoj bridek konec pričakovala izbrana sveža zelenjava. Buče, zelje, por, paradižniki, korenje in druge vrtnine so razkrivale nedvoumno namero devetčlanskega orkestra; ustvarjanje glasbe z zvočili, izdelanimi izključno iz zelenjave.
Ob tem vzgibov nenavadnega kolektiva ne kaže iskati v domeni bizarnega. Kreativni navdih raznorodno podkovani glasbeniki namreč iščejo v mnogoterih odvodih sodobnih eksperimentov in improvizacij, pa tudi v hrupnih, elektronskih, konkretnih in pop muzikah. Lastno identiteto skušajo izoblikovati predvsem skozi unikaten, neponovljiv zvočni spekter, vendar pa po videnem in slišanem tu ostaja nekoliko grenak priokus. Če korenje izrezljaš v piščal in bučo izoblikuješ v boben, je pač težko ubežati besednjaku konvencionalnih inštrumentov. Tudi zvokov drugih uporabljenih zelenjavnih zvočil najbrž ne bi bilo težko reproducirati z drug(ačn)imi sredstvi, zato se ideja zvočnega avanturizma (po nepotrebnem??) žal skrči na dobro premišljen, atraktiven, širšim množicam zanimiv slikovit dogodek. Dunajčani najprvo ugodijo občestvu, ki krautrock razume kot destrukcijo ozvočene zeljnate glave in ne kot žanr, ki je ključno sooblikoval podobo sodobne popularne glasbe. Skozi to prizmo bi dunajskim zelenjavarjem lahko pripisali kar didaktičen vzgib. Poslušalec, ki bi tovrstno glasbeno ekskurzijo v konvencionalnem kontekstu najbrž dojel kot nekaj napornega - če ne absurdnega -, je zvočne abstrakcije tu sprejemal z nasmeškom in glasnim odobravanjem (brizganja sočnih paradižnikov in “zelenjavnega turntablanja” pač ne odtehta noben zvok).
Dasiravno VVO s plodovi le klišejsko potvarja že obstoječe zvočne prakse, pa raznovrstnost (med drugim smo slišali interpretacijo teme iz filma Brazil, priredbo skladbe Radioactivity Kraftwerkov, delček Pomladnega obredja Stravinskega, zelenjavni dub, krautrock in gamelan), tehnična dovršenost in deloma zabavljivost, zadovoljijo tudi okus zahtevnejšega poslušalca. Če že ne glasbenega, pa morda gurmanskega, ko mu ob koncu servirajo v zelenjavno juho sesekljan izbor inštrumentov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.