Jure Erznožnik

 |  Mladina 8

Etiopski škofi proti gejem

Visoki predstavniki večinskih cerkva od vlade zahtevajo, naj poskrbi za več centrov za rehabilitacijo homoseksualcev

Tik pred lanskim božičem je v etiopski prestolnici Adis Abebi za skupno mizo sedlo enajst najvišjih predstavnikov večinskih kongregacij, etiopske pravoslavne, evangeličanske in rimskokatoliške cerkve, da bi razpravljali o stanju morale v tej obubožani 80-milijonski vzhodnoafriški državi. Med drugimi so sprejeli sklep, da mora vlada nemudoma sprožiti postopke za spremembo ustave, tako da bi ta prepovedovala istospolno usmerjenost, čeprav je homoseksualnost kriminalizirana že v kazenskem zakoniku. Etiopska ustava iz leta 1994 namreč ne vsebuje nobenega člena, ki bi jo omenjal, še več, prepoveduje nestrpnost na podlagi spola in iz drugih razlogov. Tudi afriška listina človekovih pravic in pravic ljudstev iz leta 1981, katere podpisnice so vse članice Afriške unije, torej tudi Etiopija, v 10. in 11. členu govori o svobodi vsakega, da se druži in združuje z drugimi po svoji volji. A škofi zdaj zahtevajo, da država izrecno prepove ta »vrhunec nemoralnosti«, ki naj bi bil zadnja leta vzrok za naraščanje spolnega nasilja nad mladostniki in mlajšimi moškimi. Od oblasti še zahtevajo, da zatrejo nenadzorovano razpečevanje pornografije in poskrbijo za več centrov za rehabilitacijo (!). Patriarh večinske etiopske avtokefalne pravoslavne cerkve Abune Paolos je za medije povedal, da so homoseksualci neumnejši od živali, da jih je zato treba disciplinirati in kaznovati, njihova dejanja pa ostro obsoditi.
Po 600. in 601. členu kazenskega zakonika države, ki je neodvisna že vsaj dve tisočletji, so kazniva vsa spolna dejanja med osebami istega spola, tudi kretnje, za ta dejanja je zagrožena kazen od deset dni do treh let »navadnega« zapora. Zaporna kazen do pet let in več lahko doleti vse, ki se s tako »dejavnostjo« preživljajo ali so kogarkoli k njej kot nadrejeni napeljevali. Najhujšo, desetletno kazen si po etiopski zakonodaji zaslužijo tisti homoseksualci, ki so k spolnim odnosom silili otroke, mlajše od 15 let, koga namerno okužili s spolno prenosljivimi boleznimi, se nad kom spolno izživljali, ga zlorabili ali ustrahovali.
A v Etiopiji so najbolj ustrahovani prav geji sami - čeprav priznavajo, da imajo v zadnjem času nekaj do gejev in lezbijk prijaznih javnih prostorov, kjer se lahko družijo in zabavajo, mnogi živijo zunaj države ali pa si to močno želijo. Homofobna družba in tradicionalistična družina večini istospolno usmerjenih Etiopijcev vcepita tak občutek sramu, da se ga ne morejo znebiti niti po večletnem bivanju v Evropi ali ZDA. V družbi namreč velja načelo Če si gej, nisi Etiopijec, zato ni skoraj nikogar, ki bi si upal razkriti svojo spolno identiteto. 5



 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.