Vanja Pirc

 |  Mladina 8

Kje so odločbe?

Čeprav smo sredi študijskega leta, vsi kandidati za Zoisove štipendije še vedno niso prejeli odločb o upravičenosti do štipendije

Protest študentov pred parlamentom

Protest študentov pred parlamentom
© Matej Leskovšek

Čeprav je študijsko leto 2008/09 že na polovici, nekateri študentje še vedno niso prejeli odločb, iz katerih bi izvedeli, ali jim to študijsko leto pripada Zoisova štipendija za intelektualno ali umetniško nadarjenost ali ne. To je skrb zbujajoče predvsem zato, ker gre praviloma za študente, ki študirajo v tujini in so njihovi življenjski stroški najpogosteje višji, kot če bi študirali doma, štipendija pa je zanje toliko pomembnejši vir dohodka.
Študentje ob tem opozarjajo tudi na pomanjkljivo komunikacijo. Ena od študentk je denimo opozorila, da je Javni sklad za razvoj kadrov in štipendije, ki je pristojen za izdajanje odločb, prek posebnega elektronskega naslova, namenjenega razpisu za Zoisove štipendije, večkrat spraševala o zamudah. A odgovora ni dobila nikoli. Ko se je na sklad kasneje večkrat obrnila po telefonu, so v pojasnilih o tem, kdaj bo dobila odločbo, vedno prestavili datum za kakšen mesec. Kaj se torej dogaja?
Podeljevanje Zoisovih štipendij se je letos z Zavoda za zaposlovanje preneslo na Javni sklad za razvoj kadrov in štipendije. V pristojnosti zavoda sicer še vedno ostajajo »stari« Zoisovi štipendisti, ki jih je skupaj 248. Sklad pa je prevzel odgovornost za nove štipendiste in tiste, ki so letos nadaljevali študij na višji stopnji; teh je za zdaj skupaj 3688. V skladu priznavajo, da so dolgotrajni predvsem postopki v zvezi z vlogami študentov, ki se izobražujejo v tujini. Doslej so jih rešili le 18 od 77, vloge preostalih 59 kandidatov pa so še vedno v postopku. Kot pravijo, teh vlog še niso rešili, ker mora po novih predpisih ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo preveriti akreditacije in primerljivost tujih izobraževalnih ustanov in študijskih programov, a tega doslej še ni storilo.
Na ministrstvu pojasnjujejo, da za iskanje zanesljivih informacij potrebujejo precej časa. Akreditacije preverjajo enako kot v postopkih priznavanja izobraževanja v tujini: »Skratka, ne gre za preprosto rutinsko nalogo, saj je treba dejansko stanje akreditiranosti v državi izvora izobraževanja popolno in pravilno ugotoviti.« Kdaj bodo zbrali vse informacije, naj ne bi bilo mogoče napovedati. Najdlje pa bodo čakali tisti, ki so oddali nepopolne vloge in so morali te še dopolniti.
Kot kaže, se je vsaj za tiste študente, ki študirajo na tujem, podeljevanje Zoisovih štipendij letos dodobra zapletlo. Tudi če je dodatno preverjanje fakultet in študijskih programov upravičeno, so bili postopki v preteklosti bistveno krajši. Kot pravi Mirt Nagy, ki je na Zavodu za zaposlovanje odgovoren za Zoisove štipendije, so vsi kandidati v preteklih letih odločbo prejeli v 60 do 90 dneh, štipendija pa jim je bila nakazana decembra ali najkasneje v začetku januarja. Ker smo zdaj že konec februarja, se nekateri študentje cinično sprašujejo, ali bodo odločbe sploh dočakali v tem študijskem letu.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.