Damjana Kolar

 |  Mladina 8  |  Kultura

Spomenik G (1970/71)

Premiera plesno-gledališke predstave

Teja Reba

Teja Reba
© Tone Stojko

Po odmevni rekonstrukciji predstave Pupilija, papa Pupilo pa Pupilčki, ki je prejela posebno nagrado festivala Bitef v Beogradu in je gostovala na Dunaju, v Bruslju, Bukarešti in Čedadu, se 27. februarja ob 21.00 v Mestnem gledališču ljubljanskem obeta še rekonstrukcija ene od kultnih predstav slovenske gledališke neoavantgarde Spomenik G. Gre za predstavo, ki je nastala po dramski predlogi Bojana Štiha in v režiji Dušana Jovanovića ter pomeni prelom v razumevanju gledališke govorice, tokrat pa bo uprizorjena v koprodukciji Maske Ljubljana in MGL. Dušan Jovanović bo z Jožico Avbelj obnovil izvirno predstavo, hkrati pa bo na odru potekala rekonstrukcija v režiji Janeza Janše s plesalko mlajše generacije Tejo Reba.
V predstavi bo nastopil tudi Boštjan Narat, ki je sodeloval že pri rekonstrukciji Pupilije in je o tokratni predstavi povedal: “Tretje sodelovanje s Hrvatinom (ki je vmes postal Janša) v treh letih. Drugič Hrvatin (ki je vmes postal Janša) rekonstruira Jovanovića (ki je vmes ostal Jovanović). Pupilija se je utrdila v Spomenik G. Fenomen rekonstrukcije že sam po sebi bohoti prostor za teoretski diskurz, razpira možnosti historične analize in postavlja vprašanje spomina v umetnosti. Ampak stati na odru je vselej nekaj povsem drugega, še posebej, če si ga deliš z Jožico Avbelj, Matjažem Jarcem in Tejo Reba. Zame osebno? Srečanje dveh različnih ustvarjalskih generacij v iskanju istega, gledališče v izčiščeni obliki, izkušnja teatra, ki je zame nova in dragocena. Ker možgani so najboljši gratinirani. In ker danes je nenavaden dan.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.