Stanka Prodnik

 |  Mladina 8  |  Kultura

Trije modreci na podelitvi oskarjev

Kako so Hrvati prenašali podelitev, Slovenci pa ne

Ostati pokonci, da si ogledaš podelitev oskarjev, je resno žrtvovanje dobrega spanca pred ponedeljkovim delavnikom. Slovenske televizijske postaje so očitno že izračunale, da je takšnih žrtev vsako leto manj, ali pa jih zgolj daje recesija, kajti letos prav nobena ni prenašala najbolj kičaste pobiralnice stav za filmofile. Briga jih, da so se letos na odru bleščali kristali Swa-rovski, da so Američani izumili recesijski mjuzikl in da voditelj tokratne prireditve Hugh Jackman sploh ni tako dolgočasen, kot je videti, čeravno ni Billy Crystal ali Jon Stewart.
Zato smo se tisti redki tepčki, ki vseeno vztrajamo pri bdenju, raje pridružili trojici komentatorjev na prvem programu hrvaške javne televizije. In odkrito rečeno, bi se jim tudi, če bi prireditev prenašal kak slovenski kanal, kajti kombinacija dveh filmskih strokovnjakov z modnim izvedencem je bila ravno pravšnja. Tako sta Boško Picula in Petar Krelja ob spremljavi modnega strokovnjaka Nenada Korkuta prijetno kramljala cele štiri ure prenosa, in čeprav med ameriškimi oglasnimi predahi Hrvati niso imeli ravno veliko oglasov, smo vseeno ostali na istem kanalu in poslušali, v kakšen klepet se bodo zapletli trije modreci. Tako smo izvedeli, da je naravnost škandalozno, da Bruce Springsteen in Alicia Keys nista med nominiranci, da se Korkutu garderoba Anne Hathaway zdi sijajna, a je Armani vendarle preveč “ziher” izbira za oskarje. “Pogrešam pretirane obleke,” je potarnal Korkut, ki si ga bomo najbolj zapomnili po vložkih, kot je bil ta, da je med nominacijami za scenografijo, glede katere sta Picula in Krelja imela kar nekaj “strokovnih” pripomb, hitro dodal, da je Sarah Jessica Parker za to priložnost “odabrala” Dior Couture. Trojica je nekoliko negodovala ob zmagi Seana Penna, a se je po njegovem govoru, v katerem je homofobom, ki so glasovali proti gejevskim porokam, mirno razložil, naj se usedejo v kot in premislijo o svoji sramoti in o tem, kako bodo to razložili svojim vnukom, hitro pomirila. Postregla je tudi z nekaj pikrimi. Na primer: “Če bi bil Nixon tako šarmanten, kot je Frank Langella, bi morda leta 1960 celo premagal Kennedyja.” Ali pa: “Tilda Swinton je kot kakšen Nezemljan med nagrajenkami iz prejšnjih let.” “Da, da, nekakšen E. T.” “No, če smo aktualni, Tilda Swinton je Wall-E.” Seveda je pomagalo, da so bili letošnji oskarji eni od bolj gledljivih, da je oskarjevec Danny Boyle skakal kot Tiger iz Medvedka Puja in da so slavili Indijci z britanskim naglasom ter Japonci, ki so se angleško očitno naučili le nekaj ur pred prireditvijo.
No, slovenskih televizijskih postaj, kot rečeno, podelitev oskarjev očitno ne prepriča, tako kot ne podelitev grammyjev ali kakšna druga podobna prireditev. Glavno je, da lahko spremljamo Evrosong. Za tega je vedno dovolj denarja in strokovnjakov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.