Damjana Kolar

2. 4. 2009  |  Mladina 13  |  Kultura

Stekleno jabolko

Prvi slovensko-romski muzikal

Amala

Amala
© Arhiv Mladine

Osmega aprila ob 20.30 bo v ljubljanskem Cankarjevem domu premiera glasbeno-gledališkega spektakla, ki govori o usodi romskega naroda, njegovi določenosti in svobodi, ujetosti in težnji k boljšemu življenju. V ospredju je tragična ljubezenska zgodba med dekletom iz slovenske družine in fantom, ki je sin romskih priseljencev. Dekletovi starši kljub svobodomiselnim nazorom njune ljubezni ne odobravajo, fantovi pa ostajajo zvesti svoji tradiciji. Glasba je delo skladatelja Imerja Traje Brizanija in skupine Amala, kot posebni gostji pa bosta med drugim nastopili Nataša Tasić in Zdenka Kovačiček. Muzikal je režirala Violeta Tomič.
Več o projektu nam je povedal skladatelj Imer Traja Brizani: “S svojo glasbeno zasedbo Amala v sodelovanju s Cankarjevim domom že vrsto let organiziram koncert ob svetovnem dnevu Romov. Letos sem se odločil, da ob tej priložnosti uprizorimo muzikal, ki sem ga načrtoval že dolgo. Muzikal je zgodba dveh svetov, romskega in slovenskega, ki ju združujemo prek glasbe. Prav tako želim s tem predstaviti svoje videnje stereotipov in predsodkov, s katerimi se srečujemo vsak dan. Multikulturnost, ki jo že vse življenje vključujem v svojo glasbo in je moj osnovni umetniški izraz, sem želel tokrat prenesti tudi v govorjeno in peto besedo. K sodelovanju sem povabil odlične slovenske, romske in tuje umetnike. Skupaj smo ustvarili predstavo, za katero menim, da je vredna ogleda. Predvsem pa gre za prvi muzikal pri nas, ki obravnava romsko tematiko in življenje, vpeto v slovenski kontekst.”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.