Urša Marn

 |  Mladina 18

Zaščitna terapija proti virusu HIV

Za štiri tedne terapije od 600 do 800 evrov

Aids je četrti najpogostejši vzrok smrti na svetu. V Afriki je prehitel celo malarijo. V preteklih 20 letih je za aidsom po svetu umrlo 25 milijonov ljudi. A vendar je zdravljenje z novimi zdravili znatno zmanjšalo število smrti. V Evropi je število smrtnih primerov zaradi aidsa v zadnjih nekaj letih upadlo kar za dve tretjini. Zaradi novih zdravil je močno upadlo tudi število HIV-pozitivnih. V Sloveniji so dostopna najboljša zdravila za okužene z virusom HIV in bolnike z aidsom. Nekatere slovenske klinike pa že več let ponujajo tudi možnost preventivne terapije, ki se ji uradno reče PEP ali postekspozicijska profilaksa. Gre za zaščitno protivirusno zdravljenje oziroma za izhod v sili, kadar smo prepričani, da smo bili izpostavljeni okužbi z virusom HIV. To seveda ni tabletka naslednjega dne za HIV, pač pa naporna terapija s številnimi stranskimi učinki. Ker medicinska stroka ne želi, da bi bil HIV-PEP potuha za tvegano spolno vedenje, javnost o tej terapiji ne sliši prav pogosto.
Prof. dr. Janez Tomažič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Ljubljani pravi, da terapija pride v poštev le v izjemnih primerih, o katerih odločajo strokovnjaki infekcijske klinike. Načeloma se za HIV-PEP pri moškem, ki ima spolne stike z moškimi, odločijo le ob nezaščitenem receptivnem analnem odnosu, oralnem odnosu z izlivom okužene sperme v usta ali pri izlivu okužene sperme v oko. Pa še to samo takrat, ko je znano, da je partner okužen z virusom HIV, ali če za to obstaja velika verjetnost. Druga pomembna skupina ljudi, ki uporablja takšno zdravljenje, so zdravstveni delavci, kadar se zbodejo z okuženo iglo, poškodujejo pri operativnem posegu ali če jim v roki poči epruveta z okuženo krvjo. V Sloveniji se za to terapijo vsako leto odloči od pet do šest oseb, od tega trije do štirje zdravstveni delavci. Tako majhno število ne preseneča, saj je zdravljenje samoplačniško, stane pa od 600 do 800 evrov. »Glede na to, da je v Sloveniji število ljudi, ki se testirajo za HIV, v primerjavi z drugimi državami zelo majhno (le 1,5 testa na tisoč prebivalcev), je mogoče predvidevati, da je pri nas povpraševanje po takšnem zdravljenju manjše kot drugod,« pravi Evita Leskovšek z Inštituta za varovanje zdravja.
Ključni pogoj za uspešnost zdravljenja je, da se začne čim prej, najbolje v štirih urah in ne pozneje kot 72 ur po izpostavitvi. Zdravljenje traja štiri tedne, izpostavljena oseba pa dobiva zdravila, ki jih med zdravljenjem dobivajo HIV-pozitivni. Podobno kot pri zdravljenju pozitivnih in obolelih oseb tudi HIV-PEP pogosto spremljajo neprijetni stranski učinki, kot so driska, glavobol, slabost in bruhanje. Če je terapija izpeljana nemudoma po izpostavitvi, obstaja kar 85-odstotna verjetnost uničenja virusa HIV v telesu. Ker preprečitev okužbe ni vedno uspešna, se na takšno preventivo seveda ne gre zanašati.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.