Deja Crnović

 |  Mladina 18

Pištola Crvena zastava in past za polhe

Kaj so lani v dar prejeli slovenski funkcionarji?

Komisija za preprečevanje korupcije je objavila seznam prejetih daril, ki jih morajo funkcionarji v skladu s pravilnikom evidentirati in prijaviti komisiji. Letos je bilo v primerjavi z lani kar 40 organov več, ki komisiji v določenem roku niso poslali seznama daril, kljub temu pa je na njem kar nekaj zanimivih in bizarnih zamisli za obdarovanje.
Tako se je na seznamu znašel kuriozum »veliki stekleni atlas sveta«, ki ga je dobila Banka Slovenije, državni zbor pa se lahko zabava s kovinskim pripomočkom za pomoč pri izbiri letnika francoskih vin, glineno repliko nadangela Mihaela, medeninastim zvončkom, kakršnega uporablja predsedujoči bolgarskemu parlamentu pri vodenju sej, ter s pištolo iz Crvene zastave.
Kabinet predsednika vlade je med drugim prejel pozlačen vrč, glasbeno skrinjico, polharsko kapo in knjigo Rosvite Pesek, komisija za preprečevanje korupcije pa knjigo o Finski, dve steklenici črnogorske žgane pijače, imitacijo Rdečega trga v Moskvi na keramični podlagi in termo steklenico. Ministrstvo za gospodarstvo se lahko pohvali s parom okrasnih lesenih smuči, ministrstvo za kulturo pa s skodelo z bradavicami. Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo je dobilo torbico za piknik, ministrstvo za zdravje pa vstopnice za bazen. Na Mladiki so dobili leseni zabojček s tremi buteljkami in maketo Betlehema iz porcelana. Zanimiva je kombinacija kompleta prve pomoči in petih buteljčnih vin, ki so jo dobili na Občini Kranjska Gora, na Računskem sodišču pa jih varuje meč kana Kubrata, simbol večne moči in duha Bolgarov. Vladna služba za razvoj in evropske zadeve lahko polhari s pastjo za polhe, ki ji je dodan vrček žganja.
Zanimivo pa kljub evidentiranju darilc, kot so namizni koledarji, zgibanke in pisala, nobeden od tistih, ki jih je lani obiskala finska novinarka Maria, ni prijavil njenega darila. Tako na ministrstvu za notranje zadeve, sodeč po seznamu, niso bili obdarovani, prav tako nismo našli darila Barbare Brezigar, med darili kabineta predsednika vlade pa ni božičkovega pisma, ki ga je po intervjuju za finsko televizijo prejel Janez Janša. Le kam se je zgubilo?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.