Vanja Pirc

 |  Mladina 18  |  Politika

Sprenevedanje pod pretvezo neodvisnosti

Vlada v zvezi z RTV Slovenija ni storila še ničesar, njeno vodstvo pa nas že prepričuje, da je žrtev diskvalifikacije in likvidacije

Vodstvo RTV Slovenija: direktor Televizije Slovenija Jože Možina, generalni direktor Anton Guzej in direkotr Radia Slovenija Vinko Vasle

Vodstvo RTV Slovenija: direktor Televizije Slovenija Jože Možina, generalni direktor Anton Guzej in direkotr Radia Slovenija Vinko Vasle
© Borut Krajnc

Velika noč je največji krščanski praznik. In ker je med vsemi verujočimi v Sloveniji največ pripadnikov veroizpovedi, ki izhajajo iz krščanstva, mu TV Slovenija (TVS) vsako leto posveti del programa. Letos so med drugim predvajali številne dokumentarce, prenos evangeličanskega bogoslužja iz Gornjih Petrovcev, prenos križevega pota iz rimskega Koloseja, italijansko-nemški film o mladem Jezusu Božje dete, posnetek Škofjeloškega pasijona, prenos katoliškega velikonočnega bogoslužja iz Celja in papeževo velikonočno poslanico. V nedeljo zvečer je Mario gostil veseljaškega duhovnika, nato so zavrteli še film Kristusov pasijon. Glede na javno objavljen TV-spored je TVS v štirih dnevih predvajala več kot 23 ur programa, ki je bil tako ali drugače povezan z veliko nočjo in krščanstvom. V ta seštevek niso vključeni prispevki, ki so jih temu prazniku namenile informativne oddaje.
Dva tedna kasneje smo praznovali dva državna praznika. Najprej dan upora proti okupatorju, na katerega je TVS, kot smo lahko prebrali v javno objavljenem TV-sporedu, gledalce spomnila s prenosom državne proslave, posnetkom protifašističnega koncerta zbora Carmina Slovenica in njegovo ponovitvijo, pa tudi z dokumentarcem o slovenski himni in fotografu Ediju Šelhausu, ki je beležil tudi vojne čase. Prazniku so posvetili približno sedem ur in pol programa.
Sledil je 1. maj, praznik dela. TVS ga je pospremila s prvomajsko budnico, tematsko debatno oddajo Polnočni klub in njeno ponovitvijo, ameriškim filmom Prvi maj, našli pa smo tudi delavski dokumentarec Adijo, knapi. Delavcem so bile sicer verjetno namenjene tudi vse tiste informativne oddaje, v katerih so omenjali recesijo, zapiranje tovarn in odpuščanje, a izključno prvomajskim temam je TVS posvetila približno tri ure in pol.
Medtem ko je TVS verskemu prazniku namenila 23 ur programa, je dvema »civilnima« praznikoma skupno namenila manj kot 11 ur programa. A to še ni vse. TV je praznike obeležila tudi z različnim podtonom. V informativnem programu so o dnevu upora proti okupatorju, še zlasti o ustanovitvi Osvobodilne fronte, poročali tako, kot da tisti dan ne bi praznovali obletnice začetka množičnega organiziranega upora proti nacizmu in fašizmu, temveč tako, kot da gre za dan žalovanja za žrtvami komunizma. Pri poročanju o veliki noči takšnega negativnega predznaka ni bilo. Bil je »samo« praznik.
»Praznični program na TVS ni bil tako videti le letos,« pravi profesor sociologije in medijev dr. Jože Vogrinc s Filozofske fakultete v Ljubljani. »Takšen je že leta. Na TVS glorificirajo krščanske praznike, kot sta božič in velika noč, obenem pa praznike, ki izhajajo iz narodnoosvobodilnega boja in socialistične tradicije, kakršna sta dan upora proti okupatorju in praznik dela, zreducirajo na minimum. Poleg tega o slednjih poročajo tako, da jim skušajo zmanjšati pomen ali jih celo razvrednotiti. Upravičeno je, da se ekscesi, v tem primeru ekscesi komunizma, kritizirajo. A način, ki ga uporabljajo, je daleč od uravnoteženosti, na katero se vodstvo RTV tako rado sklicuje,« je prepričan Vogrinc.
Seveda ne gre le za praznični program. Na TVS je program, zlasti dokumentarni, v zadnjem času pogosto izrazito usmerjen v antikomunizem, v razglašanje komunizma in bližnje pretekle zgodovine za absolutno zlo. »Na sporedu so številni dokumentarci, ki komunizem izenačujejo z nacizmom, kar nedvomno vpliva tudi na interpretacijo narodnoosvobodilnega boja in celotne slovenske zgodovine,« pravi Vogrinc. A trenutne razmere ga ne presenečajo, tudi zato, ker je direktor TV Slovenija Jože Možina v zadnjih letih, ko vodi televizijo, ostal tudi na položaju odgovornega urednika mesečnika Ampak. »Ta sicer ni namenjen širšim množicam, a je izrazito politično glasilo, namenjeno desni inteligenci. Zato Možina nima nikakršne moralne opore, da bi zase lahko trdil, da je nad dnevno politiko. Nedvomno je mogoče dokazati, da zdajšnje vodstvo, ne le TVS, pač pa celotne RTV Slovenija, deluje ideološko izrazito politično, v skladu s temeljnimi ideološkimi izhodišči zdajšnje opozicije. Če govori drugače, se spreneveda,« je odločen Vogrinc.

Kratek spomin

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.