Jure Erznožnik

 |  Mladina 28  |  Politika

Negostoljubna kneževina

Čeprav so za člane Rožnatih panterjev razpisane mednarodne tiralice, naj jih policije v Srbiji in Črni gori sploh ne bi preganjale

Monte Carlo, drugi dom »jugoslovanske« mafije

Monte Carlo, drugi dom »jugoslovanske« mafije
© Arhiv Mladine

Ciprski obmejni organi so konec marca letos na letališču v Larnaki pri vstopni kontroli naleteli na sumljivega potnika; izkazalo se je, da je imel ponarejen potni list in da ga išče Interpol. Rifat Hadžiahmetović pa ni bil le državljan Črne gore, bil je tudi član mednarodne tolpe, ki jo je britanska policija že leta 2004 poimenovala Rožnati panterji, skupine 150 do 200 dobro organiziranih roparjev, večinoma nekdanjih vojakov, ki jih zanimajo predvsem drage ure in izbran nakit. Hadžiahmetovića so prijeli zaradi domnevnega sodelovanja pri napadu na draguljarno na Kanarskih otokih, zato so ga po hitrem postopku izročili španskim varnostnim organom. Panterji so si v manj kot desetih letih v več kot devetdesetih drznih oboroženih ropih in velikih tatvinah v osemnajstih mestih po svetu nagrabili za več kot 100 milijonov evrov blaga. Policije Monaka, Tokia, Ženeve, Londona, Dubaja, Pariza in drugih mest že več let nemočno opazujejo sumljive prišleke iz Srbije, Črne gore, Hrvaške in Bosne, deloma pa tudi iz Ukrajine in pribaltskih držav, njihovo delo pa do lanskega leta ni obrodilo bogatih sadov.
Modus operandi rožnatih panterjev je vselej enak. Osebje draguljarne prepričajo, da so bogati kupci (ob nekem ropu v Londonu so za ta namen najeli luksuznega bentleyja), nato si nekaj časa pustijo svetovati, ko pa vstopi drugi pajdaš, se vse skupaj odvije v manj kot dveh minutah: izvlečejo magnume, osebje prisilijo, da jim odklene najdragocenejše primerke, nato izginejo v množici. Napadejo sredi dneva, v času, ko ni prometnih konic, običajno se odpeljejo z avtomobilom, po ropu draguljarne v Saint-Tropezu na Azurni obali so z obrežja pred množico osuplih turistov odpluli v hitrem čolnu. Najbolj odmevna in »uspešna« ropa so izvedli v Londonu in Dubaju, v prvem so odnesli za 12, v drugem pa za 10 milijonov evrov nakita. Običajno jih gre na delo pet, za seboj ne puščajo žrtev, ker pa ropajo odkritih obrazov in brez rokavic, se policijske kartoteke vztrajno polnijo s posnetki nadzornih kamer in prstnimi odtisi.
V komaj dva kvadratna kilometra veliki kneževini Monako zasledimo največjo koncentracijo jaht, limuzin in kar 48 prestižnih draguljarn. Odkar so rožnati panterji tu maja 2007 prvič napadli in odnesli za pol milijona evrov blaga, se je monaška policija naloge očitno lotila resneje kot druge. Pregledala je posnetke varnostne kamere oropane draguljarne Ciribelli in še štiristo drugih kamer, ki pokrivajo ozemlje kneževine. Policija je prepoznala obraza napadalcev, 39-letnega Zorana Kostića in Nenada Ivanovića, njuni sliki je poslala vsem monaškim draguljarnam in mednarodnemu Interpolu. V Parizu ju je junija letos prijela francoska policija.
Zanimivo je, da so v bazah Interpola podatki in fotografije večine pripadnikov Rožnatih panterjev, v zaporih pa jih ne sedi veliko; poznavalci pravijo, da gre za roparje, ki udarijo le enkrat ali dvakrat, z denarjem od izplena si nato v svojih okoljih izboljšajo življenjski položaj. Povsem jasno je namreč, da ropajo po naročilu: François Caronia iz omenjene draguljarne je za francosko televizijo povedal, da sta napadalca odnesla kakih štirideset ur iste znamke, vse drugo ju ni zanimalo. Tudi Christophe Haget, vodja monaške pravosodne policije, ugotavlja, da panterjev ne zanimajo banke, saj so predobro varovane, s krajo štirih, petih dragocenih ur pa se da zaslužiti tudi do tri milijone evrov.
Rožnati panterji so takšno ime dobili, ker je britanska policija pri enem od njih našla dragocen briljantni prstan, skrit v lončku za kremo - tako kot v filmu Blaka Edwardsa, Rožnati panter (The Pink Panther). Slovijo po svoji neverjetni natančnosti in drznosti, ki jih ne zapusti niti, če jih ujamejo. Na zatožno klop sodišča v Chambéryju v Franciji bi moral decembra lani poleg Bobana Stojkovića in Gorana Dražića, zaradi petih oboroženih tatvin v več francoskih turističnih središčih, sesti tudi Dragan Mikić, a mu je uspelo s pomočjo lestve in nekaj pajdašev že leta 2005 uiti iz zapora. Čeprav so policije mnogim na sledi, so poznavalci prepričani, da imajo panterji dovolj podmladka in da bo treba z njimi računati tudi v prihodnje.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.