Saša Eržen

 |  Mladina 28  |  Kultura

Sproščujoče meduze

Noč v akvariju

/media/www/slike.old/mladina/phudo28.jpg

© Arhiv Mladine

Meduze so občudovanja vredna bitja, ki poseljujejo planet že 650 milijonov let, saj so - čeprav na videz krhke in ranljive - zelo odporne in za življenje potrebujejo zelo malo kisika. Navkljub gracilnosti večino dopustnikov prisotnost ožigalkarjev v morju spravlja v stres, študije pa so pokazale, da opazovanje plavajočih meduz - če so te varno spravljene za steklom - v resnici pomirja in sprošča, saj spodbuja izločanje sestavine sline, povezane z relaksacijo. V akvariju japonskega mesta Enošima je moč občudovati eno največjih akvarijskih zbirk meduz na svetu, pred časom pa je bilo možno tam tudi prespati; povpraševanje je bilo kljub ceni 120 ameriških dolarjev na noč tolikšno, da so 30 ponočnjakov vsak teden izbrali z žrebom. Za tiste, ki se v spalnih vrečah ob pogledu na lebdeče meduze ne bi povsem sprostili, so bili v paket vključeni še lomi-lomi masaža, malica in božanje meduz.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.