Deja Crnović

 |  Mladina 31  |  Politika

Nesmiselna obnova bolnice Franja?

Sanacijska dela bodo končana naslednjo pomlad

Bolnica Franja je bila po povodnji le še kup lesa

Bolnica Franja je bila po povodnji le še kup lesa
© Matej Leskovšek

Partizansko bolnico Franja je pred dvema letoma skoraj v celoti uničila vodna ujma. Danes je obnova v polnem teku, kljub temu pa predsednica zunajparlamentarne stranke NSi Ljudmila Novak dvomi o smiselnosti obnove tega pomembnega spomenika NOB. Nekdanja evropska poslanka je namreč v torek na novinarski konferenci dejala, da je Franja sicer dragocen spomenik humanitarne pomoči v času NOB, a meni, da bi morali strokovno oceniti, v kakšnem obsegu je v prihodnosti Franjo še smiselno obnavljati. »Vemo namreč, da so mnoge stanovanjske hiše ogrožene, da vlada socialna revščina, zato bi morali tudi tukaj denar davkoplačevalcev uporabljati bolj racionalno,« meni Novakova.
Na njene izjave so se ostro odzvali v poslanskem klubu LDS, kjer menijo, da so žaljive, na ministrstvu za kulturo pa opozarjajo, da je bil sanacijski program z nacionalnim soglasjem sprejet že v prejšnjem mandatu ter da so izjave Novakove neprimerne, nedopustne in nedostojne.
Vendar kaj se te dni sploh dogaja z bolnico Franja? Kot nam je povedal vodja projekta obnove Stanislav Beguš, bo sanacija končana spomladi drugo leto. Takratni kulturni minister Vasko Simoniti si je namreč že dan po ujmi ogledal stanje in ustanovil posebno delovno skupino, ki je na podlagi ugotovitev strokovnjakov s področja kulturne dediščine odločila, da se bolnica Franja obnovi v celoti. Tako ni šlo zgolj za obnovo barak, temveč za sanacijo območja, ki obsega 3,6 kvadratnega kilometra. Trenutno je že končana sanacija Velikega in Malega Njivča in urejeno varovanje pred padanjem kamenja, izdeluje se zaplavna pregrada, v teku je sanacija plazu nad sotesko Pasice in utrditve vodotoka ter brežin potoka Čerinščica na območju soteske Pasice. Začela se je izdelava prvih objektov na ožjem območju, urejajo se vodotoki, prepusti in mostovi, da bi hitreje odvajali vodo in zadrževali plavje. Kot pravi Beguš, trajnega zagotovila, da se škoda ne bo ponovila, sicer ni, je pa stopnja izboljšanja zelo velika, tako da enakega uničenja, kot smo ga videli pred dvema letoma, ni pričakovati.
Vsi opisani ukrepi so bili ocenjeni na 4 milijone evrov, vendar Beguš pravi, da so po opravljenih javnih razpisih in pridobljenih ponudbah, na podlagi katerih so se sklenile pogodbe, končni stroški zaradi recesije celo nižji. Tako bodo v začetku decembra mostiči in barake že stali, po novem letu pa bodo pri zbirateljih in slovenskih bolnišnicah skušali najti predmete, ki jih je ujma uničila. Predmete, ki jih ne bodo mogli nadomestiti z originali, bodo nadomestili z replikami, predvidoma do konca aprila prihodnje leto.
Bolnica Franja ima znak evropske dediščine in je ena redkih ohranjenih partizanskih bolnic. Franja predstavlja odpor proti fašizmu in nacizmu, vendar pa zunajparlamentarna stranka v njej očitno vidi vse kaj drugega; zato po gonji proti Titovi cesti očitno z enakim zagonom nadaljuje ideološki boj, tokrat usmerjen proti obnovi neprecenljive kulturne dediščine.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.