Darja Kocbek

 |  Mladina 31  |  Ekonomija

Nova druga največja banka

Združitev Gorenjske banke in Abanke Vipa

Janez Bohorič v debati z Janezom Janšo

Janez Bohorič v debati z Janezom Janšo
© Denis Sarkić

Največji lastniki Abanke Vipa in Gorenjske banke so podpisali pismo o nameri, ki je podlaga za začetek postopkov za kapitalsko povezavo obeh bank v eno. Če bo združitev izvedena, bo nastala druga največja banka v Sloveniji. Največji lastniki Abanke Vipa in Gorenjske banke so Zavarovalnica Triglav, Sava, Zvon Ena Holding in Merkur. Za združitev obeh bank si že nekaj let prizadevajo v kranjski Savi. Predsednik uprave Save in nadzornega sveta Abanke Vipa Janez Bohorič pojasnjuje, da se bosta »upravi obeh bank zdaj usedli skupaj in naredili načrt za združitev«. Sava je lastnica 46 odstotkov delnic Gorenjske banke in 24 odstotkov delnic Abanke Vipa.
V novi banki se bo Sava prek določanja menjalnega razmerja za delnice pogajala za vpliv predvsem z državno Zavarovalnico Triglav, ki ima v lasti 30 odstotkov Abanke Vipa in 4 odstotke delnic Gorenjske banke. To bo ključno vprašanje pri pogajanjih o združitvi. Na Večeru so izračunali, da bi ne glede na menjalno razmerje Sava v združeni banki imela okrog 35-odstotni lastniški delež, Zavarovalnica Triglav pa 15-odstotnega. Toda Zavarovalnica Triglav hoče imeti v novi banki najmanj 25-odstotni delež glasovalnih pravic. Kot poročajo Finance, se neuradno še niso dogovorili, kako bo Triglav ta cilj dosegel. Za to omenjajo tri možnosti. Zavarovalnica Triglav lahko pred združitvijo kupi določen delež v Gorenjski banki, z dokapitalizacijo lahko poveča svoj delež v Abanki Vipa. A najverjetnejša je možnost, da bi Triglav k združeni banki pripojil eno svojih finančnih naložb. Savi bi 35-odstotni lastniški delež omogočal, da bi skupaj z Merkurjem in Zvonom Ena Holdingom, ki sta njeni prijateljski družbi, obvladovala več kot polovico nove banke. S tem bi izkoristila izjemo v zakonu o prevzemih in brez prevzemne ponudbe lastniško obvladala tudi Abanko Vipa.
Nova banka bo imela šest milijard evrov bilančne vsote, kar je več od Nove KBM, ki je zdaj za NLB druga največja banka v Sloveniji. Abanka Vipa je zdaj tretja največja banka v Sloveniji, Gorenjska banka pa je na desetem mestu. Po poročanju Večera bosta morali upravi obeh bank podpisati še pogodbo o združitvi ali pripojitvi. Preden se bo to zgodilo, bodo morali pogodbo in zlasti menjalno razmerje pregledati revizorji. Nato bo treba na skupščinah obeh bank zbrati še vsaj 75 odstotkov glasov delničarjev, z združitvijo ali pripojitvijo mora soglašati Banka Slovenije, urad za varstvo konkurence pa mora presoditi, ali je koncentracija v skladu s pravili konkurence. To pomeni, da nova banka ne bo začela poslovati prav kmalu.
Za Savo je združitev Gorenjske banke z Abanko Vipa pomembna predvsem zato, ker je Gorenjska banka zdaj omejena predvsem na Gorenjsko, Abanka Vipa pa ima poslovalnice po vsej Sloveniji. Po višini kapitala, ki znaša okrog 350 milijonov evrov, sta banki podobno veliki. Gorenjska banka posluje uspešneje, saj je v prvem polletju ustvarila 18,7 milijona evrov čistega dobička, Abanka Vipa pa le okrog 8,5 milijona evrov. Z ustanovitvijo združene banke utegnejo zlasti pri Abanki Vipa zmanjšati število zaposlenih, a o tem (še) nihče ne želi javno govoriti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.