Deja Crnović

 |  Mladina 31

Več denarja za avdiovizualne medije

Kulturno ministrstvo je letos sredstva več kot podvojilo

Spletni portal vest.si bo posnel film o Eleni Pečarič

Spletni portal vest.si bo posnel film o Eleni Pečarič
© Borut Krajnc

Letos bo ministrstvo za kulturo za sofinanciranje avdiovizualnih medijev namenilo približno 900.000 evrov več kot lani. Razpis je že dvignil nekaj prahu, delno zaradi višine razpoložljivih sredstev, delno zaradi prejemnikov. Lani je bilo za redni javni razpis za sofinanciranje avdiovizualnih medijev na voljo 756.263, predlani 745.650 evrov, vendar pa 162. člen zakona o medijih določa, da mora država za delovanje sklada na leto zagotoviti 400 milijonov tolarjev, torej približno 1.667.000 evrov. To je ministrstvo letos upoštevalo in za razpis namenilo 1.669.170 evrov.
Zakaj je ministrstvo v času ministrovanja Vaska Simonitija varčevalo, ni znano, je pa ministrica Majda Širca letos znatno znižala sredstva skladu za medije, ki je bolj znan pod imenom sklad za pluralizacijo medijev. Se torej sredstva prelivajo iz ene postavke v drugo? Znano je, da na ministrstvu za kulturo niso navdušeni nad medijskim skladom, pa tudi računsko sodišče je v svojem mnenju zapisalo, da državno sofinanciranje medijev, »katerega cilj je bil zagotoviti pluralnost in demokratičnost, ni bilo smotrno«. Na ministrstvu zagotavljajo, da spreminjanje proračunskih postavk za omenjena razpisa ni povezano.
Kdo je torej letos prepričal petčlansko komisijo za avdiovizualne medije, ki ji predseduje Melita Zajc? Spletni portal vest.si bo recimo dobil 20.000 evrov za portret Elene Pečarič, kandidatke za predsednico Slovenije, ki ji je poslanski podpis za kandidaturo med drugimi dala tudi Majda Širca. Vest bo dobila še 50.000 evrov za spletno nadaljevanko Prebrisani, za katero je komisija zapisala: »Ironično zasnovan scenarij obljublja prepotreben komentar slovenskega medijskega vsakdana.« O nadaljevanki je v intervjuju za posebno izdajo Mladine govoril Jonas Žnidaršič in priznal, da se malce boji, da bodo denar res dobili, saj ga potem čaka šest mesecev trdega dela. Po njegovih napovedih naj bi šlo za hard-core streljačino, za Jonasov poklon Odpisanim in partizanom.
Sicer pa so sredstva med drugimi dobili še Petra Pan film production za dokumentarec o Franu Milčinskem Ježku, Pirc Janez produkcija za dokumentarec o bolnišnici Franja, Kobe za dokumentarec o Golem otoku, Zavod Stara gara za dokumentarec o šahistu Albinu Planincu (o njegovem življenju je poročala tudi Mladina), Društvo Škuc za dokumentiranje Miha Štruklja na beneškem bienalu ter za dokumentarec o kulturni dediščini Idrijskega, Tolminskega in Cerkljanskega hribovja. Ministrstvo je 7640 evrov namenilo za dokumentarec o idrijskem pank bendu Kuzle, pomagalo pa bo tudi pri financiranju dokumentarca Aleksandrinke, pri katerem sodeluje RTV Slovenija. Slednja bo dobila 40.000 evrov za kratki igrani film Tolažniki. Skupaj je bilo izbranih 40 projektov.
Zanimive so tudi obrazložitve zavrnitev drugih predlogov. Kot razlogi se pojavljajo neinovativnost, prenapihnjenost sredstev, stereotipnost, osladnost, pomanjkanje avtorskega pristopa, površnost, poniževalen odnos do Romov in odsotnost režiserske vizije.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.