Res skorumpirana policija?

V postopku že vsak peti policist

/media/www/slike.old/mladina/mspecializiran_ds.jpg

© Denis Sarkić

Debelo leto in pol je že, odkar je prejšnja vlada spremenila nadzor nad delom policistov, pravosodno ministrstvo pod vodstvom dr. Lovra Šturma pa je na vrhovnem tožilstvu uvedlo poseben specializirani oddelek za pregon policistov in drugih uradnih oseb s policijskimi pooblastili. V tem času je oddelek obravnaval kar 574 kazenskih ovadb in 310 pritožb zoper skoraj 1500 policistov. V postopku je ali je že kdaj bil vsak peti policist.
Če je že po letu in pol v postopku toliko policistov, je to lahko jasen znak, da je s policijo nekaj narobe in da slovenski policisti sistematično kršijo človekove pravice, delajo mimo zakonov, so dovzetni za korupcijo ... A resnica je drugačna. Iz vse te množice ovadenih in preiskanih policistov je bilo obsojenih »le« 15 policistov, torej zgolj odstotek preiskanih oziroma 0,2 odstotka vseh policistov. Gre za statistiko celega leta 2008 in prve polovice 2009. Za primerjavo, samo v letu 2008 je bilo v Sloveniji za kaznivo dejanje obsojenih 8893 oseb oziroma 0,45 odstotka prebivalstva! Poleg tega je specializirani oddelek iz omenjene množice ovadb in pritožb sestavil samo 64 obtožnih predlogov, policistov pa je več kot 7000 ... Težava očitno ni v policistih in policiji, pač pa v neprimernem sistemu nadzora, ki ga je pravosodno ministrstvo, kot številne druge spremembe, uvedlo brez kakršnekoli analize razmer in posledic ter celo v nasprotju z opozorili stroke. Vodja kazenskega oddelka na vrhovnem tožilstvu Hinko Jenull je takrat dejal, da »bosta namesto pričakovane rešitve enega problema nastala dva. Prvi, ker resnični vzroki težav ne bodo odpravljeni, in drugi, ne manjši, zaradi nedomišljenih zakonskih sprememb, ki so sporne z ustavnega, s sistemskega in z organizacijsko-procesnega vidika.« V praksi se to kaže tako, da bodo lahko kmalu v postopku vsi policisti, velika večina očitno povsem neupravičeno. Ker ti postopki s seboj prinašajo možnost popolne odškodninske in kazenske odgovornosti, to seveda vpliva na storilnost, odzivnost in učinkovitost delovanja policistov.
Čeprav je prejšnji generalni direktor policije Jože Romšek dopustil, kar sta na notranjem in pravosodnem ministrstvu skuhala Dragutin Mate in Lovro Šturm, pa se zdaj vendarle obetajo spremembe. Po besedah notranje ministrice Katarine Kresal na ministrstvu že pripravljajo zakonske spremembe za to področje: »Sistem nadzora, ki je razmetan na ministrstvo, policijo in vrhovno državno tožilstvo, ne deluje usklajeno, ni primeren in je tudi časovno in stroškovno zelo požrešen. Naš cilj je enotni nadzor. Trenutno se že pripravlja zakon o nadzoru in reševanju pritožb zoper policijo, kar pa se tiče specializiranega oddelka, bo potrebna usklajena sprememba zakonodaje skupaj z ministrstvom za pravosodje in vrhovnim državnim tožilstvom. Sama sem že na prvem sestanku pri generalni državni tožilki posebej omenila ta problem, saj policisti ugotavljajo, da je postopek neprimeren, da se spreminja v postopek za šikaniranje policistov.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.