Deja Crnović

 |  Mladina 36

Popolno nerazumevanje pankerske subkulture

Diskriminatoren odnos kranjskih trgovcev in gostincev do ljubiteljev panka

Pankerska folklora na Balkanika core festivalu

Pankerska folklora na Balkanika core festivalu
© Katja Pogačar

Izbruhov bazen v Kranju sodi med dejavnejše prostore alternativne kulture, vendar pa je pogosto deležen nestrpnih izpadov sosedov in drugih krajanov. Tokrat so obiskovalcem bazena veliko nenaklonjenost izkazali bližnji trgovci in gostinci, saj so zelo nenavdušeno sprejeli obiskovalce hard core punk festivala Balkanika core, ki je pred štirinajstimi dnevi potekal na bazenu, v neposredni bližini trgovskega centra Supernova. Tako naj bi bila policija v času festivala po 14. uri prepovedala prodajo alkohola, lastnik enega od gostinskih lokalov naj bi bil udeležence festivala preganjal iz svojega lokala, drugi pa jim niso stregli alkohola. Pri Mercatorjevi blagajni so menda zavračali »nenavadno« oblečene ljubitelje punka, ki so želeli kupiti alkohol, tudi Nemki, ki sta vino želeli porabiti v gurmanske namene. Vendar pa muhavost sosedov kani biti več kot samo to.
Alternativno kulturno društvo Izbruh mora za izpeljavo prireditve pridobiti dovoljenje policije, ta pa od njega zahteva, da poskrbi za primerno parkirišče za obiskovalce. AKD tako navadno uporabi makadamsko parkirišče, ki je v njegovi neposredni bližini, vendar je v lasti Mercatorja. »Parkirišče je bistvenega pomena za izpeljavo festivala. Večino leta je tako ali tako prazno, zato ne vidimo problema. Vendar nam je Mercator dovoljenje letos dal zadnji trenutek, po festivalu pa smo dobili ustno izjavo, da je bilo to zadnjič,« pojasnjuje Darjan Kruševac, organizator prireditve. Igor Nograšek, direktor Mercatorjevega drobnoprodajnega območja Gorenjske, je potrdil, da je to res rekel. Povedal je še, da so mu obiskovalci festivala letos povzročili dodatne stroške: »Če že organizirajo festival, naj poskrbijo še za pijačo, hrano in sanitarije. Vem, da s tem pljuvam v lastno skledo, vendar so mi letos iz sanitarij pobrali praktično vse, petkrat sem moral klicati čistilni servis. Se pa strinjam, da so bile s prepovedjo prodaje alkohola kršene pravice obiskovalcem, vendar je bila to odločitev policije.« Nograšek je proti nekaterim vložil celo ovadbe za kazenski pregon, ker naj bi mu bili grozili, da bodo razbili trgovski center, če ne bodo dobili dovoljenja za uporabo parkirišča.
V AKD Izbruh so nad nestrpnostjo sosedov presenečeni in nikakor ne razumejo poostrenega nadzora policije in nejevolje bližnjih gostincev, ki so se zaradi »drugačnega« videza obiskovalcev pripravljeni odpovedati dobičku. Vprašanje je, ali jim bo zaradi spora z Mercatorjem v prihodnosti še uspelo organizirati omenjeni festival, vsekakor pa druge prireditve niso ogrožene.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.