Natančno nenatančne določbe

Nekdanji minister Bajuk iz proračuna financira NSi

 »Money, money, money ...«

»Money, money, money ...«
© Denis Sarkić

Triintrideset oziroma kar tri četrtine poslancev, ki niso bili ponovno izvoljeni v državni zbor, se je očitno odločilo vse leto črpati t. i. nadomestilo za brezposelnost, ki znaša od 5 do 6 tisoč evrov bruto na osebo. To bo storilo tudi 9 od 15 ministrov Janševe vlade. Tisti, ki so blizu upokojitve (za zdaj je takih poslancev šest), bodo to zagotovo počeli celo dve leti, saj jim zakon to omogoča. Resda je nekdanjim poslancem in ministrom, ki se ne kažejo v javnosti, težko dokazati, da ne iščejo službe ali da je še niso našli, početje nekdanjega finančnega ministra Andreja Bajuka pa kar kliče po zakonskih spremembah na tem področju. Spremembah, ki bi preprečile zlorabe vsaj v prihodnje.
Bajuk se ni znašel kot nekdanji poslanci župani, ki so leto po volitvah oddelali kot nepoklicni župani in vlekli poslansko nadomestilo ter hkrati polovico županske plače. Bajuk niti ne zavlačuje z upokojitvijo kot nekaj nekdanjih poslancev, ki so sicer že izpolnili pogoje zanjo. Bajuk je dejansko že upokojen, in sicer v tujini, pri Medameriški razvojni banki, od katere na leto dobi prek 100.000 evrov pokojnine. Kljub temu v Sloveniji velja za brezposelnega in bo od države potegnil še 65.592 evrov nadomestila za brezposelnost. Da v Bajukovem primeru ne gre za pomoč pri iskanju zaposlitve ali čakanju na upokojitev, pa poleg podatka, da je že upokojen, dokazuje tudi to, da tega denarja očitno ne potrebuje. Pet odstotkov nadomestila namreč vsak mesec nakaže stranki - Novi Sloveniji. Seveda, če ti na račun vsak mesec kapne okoli 12.000 evrov neto, 273 evrov ni noben strošek. Tako so v času vladanja NSi sicer sofinancirali vsi njeni funkcionarji in to počno tudi po sestopu z oblasti. Seveda z državnim denarjem. Bajuk bo tako, čeprav z denarjem verjetno nikoli več ne bo imel težav, v letu dni iz proračuna v stranko pretočil prek 3000 evrov sredstev za brezposelne.
Nasploh se določbe o nadomestilu za brezposelnost za politične funkcionarje skoraj brez izjem izigravajo. Le tu in tam gre za izplačevanje denarja v skladu z namenom zakonskih določb. Si bodo zato morda stranke v času recesije vendarle primorane odvzeti takšne povsem neutemeljene privilegije? Na ministrstvu za javno upravo pojasnjujejo, da je vlada v svoj normativni program vključila pripravo novega zakona o funkcionarjih, ki bi »drugače in zelo natančno ter upoštevaje javnofinančne možnosti države uredil tudi pravice funkcionarjev po prenehanju mandata«. Vendar še v istem odstavku dodajajo: »Kakšne rešitve bodo predlagane, še ni mogoče napovedati, vsekakor pa bo ministrstvo predlagalo natančne določbe glede pravic funkcionarjev po prenehanju mandata.« Tudi če bodo sedanja vlada, ministrstvo in z dviganjem rok poslanci obljubo res izpolnili, bodo spremembe lahko začele veljati šele čez sedem let, ko bodo ob službo poslanci, ministri in državni sekretarji naslednje vlade in sklica državnega zbora. Sedanji funkcionarji si je sami sebi formalnopravno niti ne morejo vzeti, saj gre za pravico, ki so jo dobili z izvolitvijo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.