Urša Marn

 |  Mladina 37  |  Politika

Delavska vstaja v Gorenju

Besni delavci izžvižgali upravo in sindikaliste

Totalna stavka ...

Totalna stavka ...
© Naš čas

Delavcem Gorenja je prekipelo. Zaradi nepravilnosti pri izplačilu avgustovskih plač, neplačanih nadur in nasploh slabih plač so ustavili proizvodnjo v večini obratov po Sloveniji, pred glavnim vhodom v podjetje pa organizirali spontan protest. Predsednika uprave Gorenja Franja Bobinca in predsednika Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušana Semoliča so pričakali z glasnimi žvižgi in vzklikanjem »Lopovi, lopovi!«, sindikalistom v podjetju pa so izrekli nezaupnico, ker da so bolj naklonjeni upravi kot delavcem, katerih interese naj bi zastopali. »Kdaj bo počilo, je bilo samo še vprašanje časa. Nezadovoljstvo ni od včeraj. Nabiralo se je več let,« pravijo delavci Gorenja. Najtežje je zaposlenim v proizvodnji, ki v povprečju dobivajo le okoli petsto evrov neto plače na mesec, kar komaj zadošča za preživetje. Nezadovoljni pa so tudi zaposleni v razvoju, saj ti kljub visokošolski izobrazbi v povprečju dobivajo le okoli tisoč evrov neto plače. Čeprav so se zaradi recesije zaostrile razmere tudi v najbolj uspešnih podjetjih, ki veljajo za paradne konje slovenskega gospodarstva, nihče ni pričakoval tako močnega socialnega upora prav v Gorenju. V nasprotju s tujimi konkurenčnimi podjetji, kot sta Electrolux in Whirlpool, Gorenje namreč delavcev za zdaj ni odpuščalo, pač pa se je iz krize reševalo z državnimi subvencijami.
Delavci od uprave zahtevajo vsaj za desetino višje plače za polni delovni čas, vrnitev delovnega časa na 40 ur tedensko, poračun dejansko opravljenih ur za zadnja dva meseca ter zagotovilo uprave, da zaradi prekinitve dela ne bodo čutili posledic. Med protestom pa je bilo slišati tudi zahteve po udeležbi delavcev pri dobičku. Sicer pa smo v uredništvo dobili pisne zahteve zaposlenih v režijski službi, ki med drugim zahtevajo tudi pravično razmerje med najvišjo in najnižjo plačo, zmanjšanje števila direktorjev, pomočnikov in svetovalcev za polovico ter ukinitev bonitet vodilnim kadrom, saj so ti kljub krizi še vedno upravičeni do službenih vozil, službenih telefonov, naročilnic, plačilnih kartic in menedžerskih pregledov.
Uprava je v strahu pred nadaljnjim zastojem proizvodnje delavcem že posredovala predlog dogovora, v katerem jim ponuja prehod na 40-urni delovnik, 10-odstotni dvig plač, pa tudi izplačilo draginjskega dodatka v višini sto evrov bruto. Bobinac je opozoril, da se z vsako izgubljeno uro Gorenju dela velika poslovna škoda. Tako naj bi podjetje v dveh dneh protesta zabeležilo izpad proizvodnje v višini štirih milijonov evrov. Čeprav se strinja, da so plače v Gorenju slabe, hkrati dodaja, da je treba pri dvigu plač zaščititi interese podjetja. Če bi bil namreč dvig plač prekomeren, bi to poslabšalo konkurenčnost Gorenja.
V sredo ponoči je podjetniški sindikat Gorenja z načelnim pristankom predstavnikov delavcev z upravo družbe podpisal sporazum, ki predvideva izplačilo 150 evrov draginjskega dodatka in 40-urni delavnik od 1. oktobra dalje, ki bi pomenil tudi nekoliko višje plače. Bomo videli ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.