Deja Crnović

 |  Mladina 37

Gordon Brown se je opravičil za grdo ravnanje s Turingom

V Litvi pa so raje sprejeli še en homofobni zakon

Nedavno se je britanski premier Gordon Brown v imenu britanske vlade opravičil za grozljivo ravnanje s slavnim matematikom in kriptografom Alanom Turingom. Turing je najbolj znan po svojih sposobnostih dešifriranja in po delu v Bletchley parku med drugo svetovno vojno. Tam so Angleži, veliko prav po njegovi zaslugi, dešifrirali sporočila, ki jih je kodiral nemški stroj Enigma. Turing je s svojimi eseji postavil konceptualne in filozofske temelje za vzpon računalništva in je avtor Turingovega testa, ki ugotavlja inteligenco strojev. Vendar so se stvari za Turinga obrnile na glavo, ko je leta 1952 po preiskavi o vlomu v njegovo hišo priznal, da je imel spolne odnose z moškim. Po takratni zakonodaji so ga obsodili na pogojno kazen in zdravljenje s hormonsko terapijo. Ker je bil kaznovan, ni smel več delati za vladno komunikacijsko središče. Leta 1954 je zato napravil samomor.
Peticijo, ki jo je predlagal znanstvenik John Graham - Cumming, z njo pa so Browna pozivali k opravičilu, so podprli tudi znanstvenik Richard Dawkins, pisatelj Ian McEwan in gejevski aktivist Peter Tatchell. Seveda gejevski aktivisti še vedno pritiskajo na Browna, naj se opraviči še za preostalih 100.000 Britancev, ki so bili deležni podobnega odnosa.
In čeprav Brownovo opravičilo zbuja vsaj malo optimizma, se slabi časi za homoseksualce nadaljujejo v Litvi. Tam so julija sprejeli zakon, ki prepoveduje razpravo o homoseksualnosti in biseksualnosti v javnih šolah in medijih, če bi informacije lahko videli ali slišali otroci. S tem zakon homoseksualnost uvršča v isto kategorijo kot prikazovanje trupel, psihološkega in fizičnega nasilja in širjenje informacij, ki bi lahko zbujale strah in grozo ali podpirale samopoškodovanje ali samomor. Zakon tako namiguje, da bi razprava o homoseksualnosti poslušalce lahko tako premamila, da bi spremenili svojo spolno usmerjenost. O zakonu je v sredo razpravljal tudi evropski parlament.
A takšen zakon morda niti ni presenetljiv: ko je lani na pobudo EU Litvo obiskal promocijski kombi z geslom »Za raznolikost. Proti diskriminaciji«, je moral obiti Vilno in Kaunas. Župan Kaunasa je takrat dejal, da bi »homoseksualni festival lahko zbujal negativna čustva«.
Gejevski shodi so nelegalni v Moskvi, nedavno so bili prepovedani v Varšavi, latvijske homofobne demonstracije pa praviloma privabijo več udeležencev kot parada ponosa.
A ne smemo pozabiti, da niti v Sloveniji, ki je prav tako članica EU, razmere niso rožnate. Dasiravno noben zakon ne prepoveduje javnih razprav o homoseksualnosti, med drugim še vedno čakamo na nov družinski zakon, ki bi enakopravno obravnaval homoseksualne in heteroseksualne pare.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.