Vanja Pirc

 |  Mladina 37

Komentatorska SDS

Kako je STA pisala o komentarjih k avgustovskemu blogu na strani EU Observerja

Osovraženi novinar Magnus Berglund

Osovraženi novinar Magnus Berglund
© LEIF WECKSTRÖM /HBL

V začetku septembra je minilo leto dni, odkar je finska televizija YLE predvajala oddajo Resnica o Patrii, v kateri je novinar Magnus Berglund med drugim povedal, da naj bi bil po njegovih podatkih podkupnino pri slovenskem nakupu finskih oklepnikov dobil tudi tedanji predsednik vlade Janez Janša. Oddaja je pri nas dvignila veliko prahu. Ob obletnici so se je mediji znova spomnili; zato, ker so začele na dan prihajati informacije v zvezi s to afero, pa tudi zato, ker se je sedanja vlada odločila, da bo kupila manj patrij, kot je bilo dogovorjeno.
Med medijskimi zapisi v zvezi z afero Patria smo v minulih dneh opazili tudi vest, s katero je 11. septembra postregla Slovenska tiskovna agencija (STA). Gre za povzetek spletne korespondence med finskim novinarjem Berglundom in Katarino Culiberg, tiskovno predstavnico Janševe SDS. Vest morda ne bi bila nič posebnega, če ne bi korespondenca med Berglundom in Culibergovo potekala pod blogerskim zapisom novinarke Brigitte Alfter na spletni strani EU Observerja. V njem se je novinarka spraševala o utemeljenosti tožbe zoper finskega novinarja. Še bolj nenavadno je, da je bil ta blogerski zapis objavljen že v začetku avgusta, SDS pa ga je komentirala šele 9. septembra, več kot mesec po objavi.
Strankina piarovka je v komentarju zapisala, da Berglund očitkov v zvezi z Janšo ni dokazal in da ga je ta zato moral tožiti. Dan za SDS se je oglasil še Berglund. Ponovil je, da konkretnih dokazov v oddaji ni razkril, da bi zavaroval življenje svojih virov, in dodal, da »SDS manipulira in vpliva na medije«.
Blogerski zapis je torej STA pritegnil šele po tem, ko sta se nanj odzvala SDS in Berglund. Ali pa se je to zgodilo predvsem zaradi komentarja SDS? Dobili smo namreč vpogled v celotno evolucijo te vesti, iz katere je razvidno, da je članek STA v nekaj urah imel več različic. Sprva se je novinarjem STA zdelo pomembno popisati predvsem komentar SDS, izvirnega blogerskega zapisa, na katerega se je sploh odzvala SDS, skoraj niso omenili. Zapisu novinarke Alfterjeve so pozornost posvetili šele v zadnji različici članka.
STA se je zadnja leta, sploh v času direktorovanja nekdanje piarovke SDS Alenke Paulin, sicer že večkrat izkazala s svojevrstnim popisovanjem vsakdanjega političnega dogajanja. Tokratne vesti so se lotili dva novinarja in urednik notranjepolitične redakcije Uroš Urbanija, ki je, mimogrede, najresnejši kandidat za novega odgovornega urednika multimedijskega centra RTV Slovenija. Čeprav imata dva druga kandidata bistveno večjo podporo zaposlenih, vodstvo RTV, ki je prišlo na oblast v času prejšnje vlade, navija za Urbanijo.
Kot kaže, je bilo SDS tokrat res veliko do tega, da zapis svoje piarovke spravi v medije in da poskrbi za utrjevanje svoje pozitivne podobe v javnosti. Pod blogerski zapis Alfterjeve so se, potem ko ga je komentirala Katarina Culiberg, vsuli na moč podobni komentarji zaskrbljenih in Berglundu izrazito nenaklonjenih Slovencev. Od teh se razlikuje le en zapis, ki ugotavlja, da je SDS očitno spet aktivirala svoj »komentatorski oddelek«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.