Vanja Pirc

 |  Mladina 37

Iz dvora v Slovenijales

Kmetijsko ministrstvo naj bi s selitvijo prihranilo 800.000 evrov na leto

Vse kaže, da bodo varčevalni ukrepi kmalu prinesli prve konkretnejše premike v sedanji vladi. In to dobesedno, saj bo moral kmetijski minister Milan Pogačnik zapustiti svojo pisarno. Razlog je seveda v tem, da se bo celotno kmetijsko ministrstvo že kmalu izselilo iz dosedanjih prostorov, ki so v novejši in zato elitnejši ljubljanski soseski Bežigrajski dvor. Preselilo se bo le nekaj sto metrov stran, v bistveno starejši objekt Slovenijalesa.
Kot pravijo na kmetijskem ministrstvu, se je za selitev v Slovenijales odločila medresorska delovna skupina, ki je ugotovila, da je bila ta ponudba med vsemi prejetimi cenovno najugodnejša. V nove prostore se ne bo preselilo le ožje ministrstvo, pač pa tudi vsi trije organi v sestavi, torej Veterinarska uprava RS, Fitosanitarna uprava RS in Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano, ki so doslej delovali na različnih naslovih. Skupni prostori, v katere naj bi se po neuradnih podatkih preselili še letos, bodo po kvadraturi nekoliko manjši kot doslej, vendar si na kmetijskem ministrstvu zaradi selitve obetajo boljšo organizacijo dela in večjo povezanost, s tem pa tudi lažje in učinkovitejše delo.
Glavni razlog za selitev naj bi bil kljub vsemu varčevanje. Koliko bodo torej prihranili s selitvijo? Na ministrstvu pravijo, da zdaj za manjši del najetih prostorov plačujejo po 8 evrov, za večji pa po 24,79 evra na kvadratni meter. Po novem naj bi za najem pisarn plačevali 11,4 evra, za najem funkcionalnih površin pa 9 evrov na kvadratni meter, kar naj bi skupno zneslo 78.931 evrov na mesec. Po njihovih izračunih naj bi zaradi selitve pri najemnini ter stroških obratovanja in vzdrževanja na leto prihranili okoli 800.000 evrov. Vprašanje je le, ali se jim bo prihranek poznal že letos, saj tudi selitev pomeni velike izdatke.
Vprašanje je še, kdo bo naslednji na vrsti za selitev. Vsi vladni »obrati«, ministrstva in organi v sestavi ter vladne službe, imajo namreč sklenjenih skoraj 400 najemnih pogodb, za najemnine pa zdaj vsak mesec odštejejo več kot dva milijona evrov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.