Damjana Kolar

 |  Mladina 37  |  Kultura

To be Continued ...

Video zbirka UGM, od 18. 9. do 24. 10. na Hrvaškem

Damjan Kracina & Vladimir Leben

Damjan Kracina & Vladimir Leben

Umetnostna galerija Maribor je edina slovenska ustanova s samostojno zbirko slovenske video umetnosti, ki že od leta 1999 zbira, varuje, ohranja, raziskuje in predstavlja dela slovenskih videastov. Tokrat bo dela 16 avtorjev, ki so prepoznana kot ključna dela pri razvoju video umetnosti v Sloveniji, predstavila v Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Reka. Razstavljali bodo Zemira A. Pečovnik & Neven Korda, Vuk Ćosić, Nuša & Srečo Dragan, Marina Gržinić & Aina Šmid, Jasna Hribernik, Damjan Kracina & Vladimir Leben, Ema Kugler, Janez Janša, Matej Modrinjak, Nataša Prosenc, Franc Purg, son:DA, Igor Štromajer, Apolonija Šušteršič in Miha Vipotnik.
Kustosinja razstave je Simona Vidmar, ki nam je povedala več o projektu: “Video zbirka UGM je po desetih letih še vedno zbirka v nastajanju (od tod tudi naslov), ki želi poleg zgodovinskega pregleda slovenske video umetnosti od 60. let 20. stoletja do danes predstaviti tudi avtorska raziskovanja znotraj medija gibljivih slik in razširjeno uporabo videa znotraj sodobnih umetniških praks. Razstava v MMSU na Reki bo prva kronološko zasnovana postavitev zbirke (v UGM nimamo prostora za stalno postavitev), ki vključuje dela pionirjev slovenske video umetnosti, najvidnejše ustvarjalce tega področja oz. ključna dela ter izbor zanimive recentne produkcije. Gostovanje video zbirke UGM v MMSU je del ‘mednarodne turneje’, namenjene večji prepoznavnosti in referenčnosti zbirke v mednarodnem prostoru.”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.