Goran Kompoš

 |  Mladina 37  |  Kultura

Koncertno prebujanje Ljubljane

Utrip xs in obletnica Metelkove mesta

Kanadski elektronski producent Marc Leclair alias Akufen

Kanadski elektronski producent Marc Leclair alias Akufen
© Miha Fras

Potem ko v času poletja v Ljubljani praktično ni bilo koncertov urbanih glasbenih praks, sta minuli konec tedna zaznamovala dogodka dveh najbolj razvpitih ponudnikov tovrstnih vsebin v prestolnici. Klub K4 je v novo sezono vstopil s priložnostnim festivalom Utrip xs, nekoliko vzhodneje pa je svojo 16. obletnico praznovala Metelkova mesto. K sreči si prizorišči nista preveč oddaljeni, zato se je s kančkom dobre volje dalo ogledati nekaj koncertov na obeh lokacijah. Združena Metelkova s svojimi številnimi klubi kakopak lahko sestavi raznovrstnejši in obsežnejši program, a seveda ne gre spregledati niti Štirkine ponudbe, dasiravno se je te tokrat prijel nekoliko grenak priokus.
Najbolj je organizatorjem ponagajal dež, ki je namočil travnik v Argentinskem parku, kamor je bil letos nameščen zunanji del Utripovega programa. Nekaj več ljudi se je zato nabralo šele v poznejših večernih urah, ko je dogajanje na prostem strnil standardno dober elektropop dvojec New Wave Syria. Pred nadaljevanjem programa v Štirkinih prostorih je bilo ravno dovolj časa za skok v Menzo pri koritu na koncert zasedbe Ghosts of time, ki jo ob bobnarju Jaki Bergerju in saksofonistu ter kitaristu Marku Karlovčecu (oba Radical Improvisation Duo) z vokalom in elektronskimi manipulacijami zaokroža N’toko. Trojec po svobodnjaško sestavlja prožno zvočno tkivo, iz katerega sporadično pronicajo zanimive domislice, čeprav se muzikom rado primeri, da ne izkoristijo njihovega potenciala. Ker gre pri Bergerju in Karlovčcu še za razmeroma neizkušeno navezo, pa najbrž ni bojazni za njun oziroma njihov napredek v prihodnosti. Da pa izkušnje niso vse, se je potrdilo ob nastopu tokratnega nosilca Utripa, kanadskega elektronskega producenta Marca Leclaira alias Akufna. Glasbenik, ki je pred sedmimi leti z “microsamplanim” albumom My way na noge dvignil privržence elektronskih muzik, je tokrat odvrtel precej povprečen set, v katerem je na house ritme naložil izbor retro funkovskih linij. Enako pripišemo tudi njegovemu montrealskemu kolegu The Molu, ki je le še potrdil, da kanadski house produkciji v primerjavi z nekaterimi aktualnimi plesnimi muzikami pojenja sapa. Sobotni del Utripovega programa je prinesel funkovsko in soulovsko obarvane nalomljene ritme. Kopico prišlekov je najprej razgibaval dvojec Borka/Danaja, v enaki maniri pa mu je sledil (skrečerski) britanski trojec No Fakin Djs in dal vedeti, da je ta glasba bolj kot plesu najbrž namenjena trikom na kolesu.
Kljub morda nekoliko preveč enoličnemu izboru (Utrip xs) sta oba dogodka napovedala nadvse pestro jesensko koncertno dogajanje v prestolnici, ki seveda ne bo omejeno le na K4 in Metelkovo. Že danes se jima s svojo ponudbo urbanih vsebin namreč pridružuje tudi Kino Šiška!

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.