Veljko Njegovan

 |  Mladina 38  |  Kultura

Stare skupine in nova urbana kultura

Laibach in Juno Reactor v Kinu Šiška

Juno Reactor so tudi tokrat očarali z vizualnim nastopom

Juno Reactor so tudi tokrat očarali z vizualnim nastopom
© Miha Fras

Čeprav je Kino Šiška svojo predpremierno otvoritev doživel že ob koncu avgusta z osrednjim dogodkom, nastopom nekoliko ostarelih in ne ravno aktualnih Pankrtov, na katerega je bila povabljena izbrana publika, predvsem veljaki iz ljubljanskih kulturnih, političnih in poslovnih krogov, je bila njegova regularna otvoritev nekoliko bolje zastavljena. Katedrala, osrednji prireditveni prostor tehnično moderno zasnovanega prostora za urbano kulturo, je na otvoritvenem večeru gostila kar dve svetovni skupini: slovenske avantgardne industrialce Laibach in nekoč kultno britansko zasedbo Juno Reactor. Izbor gostujočih skupin uradnega otvoritvenega večera bi moral biti simboličen, saj ta pomeni nekakšne smernice delovanja novega prostora. Glede na dejstvo, da živimo v 21. stoletju in so osemdeseta kot tudi devetdeseta leta že zdavnaj mimo, bi lahko pričakovali nastope kakšnih sodobnejših izvajalcev - a videti je, da so se organizatorji odločili mlademu občinstvu predstaviti najljubše skupine iz obdobja lastne mladosti.
Skupino Laibach smo letos imeli priložnost doživeti v živo že na nastopu v Cankarjevem domu, kjer je izvedla svojo vizijo skladatelja Wagnerja, hkrati pa je praznovala obletnico ustanovitve ene močnejših slovenskih gospodarskih družb. Tokrat se je Laibach predstavil z nekakšnim presekom svoje kariere, saj je bil njegov nastop razdeljen na tri dela. Prvi del so posvetili predelavam svojih komadov iz osemdesetih, drugi del je bil rezerviran za himne z zadnjega albuma Volk, tretji del pa je bil nekoliko poskočnejši in tudi najbolj efekten, saj so med njim izvajali skladbe z albuma WAT. Ker so nastopi skupine Laibach zmeraj zasnovani kot avdio-vizualni spektakli, je sodobna tehnična opremljenost osrednjega prireditvenega prostora Kina Šiške pokazala svoje visoke tehnične in akustične zmogljivosti.
Nastop britanske zasedbe Juno Reactor, ki je v devetdesetih letih veljala za kultno elektronsko atrakcijo, je sicer zelo dobro deloval na publiko, predvsem zaradi zanimive vizualne podobe južnoafriških plesalcev, čeprav je v glasbenem smislu deloval malce zastarelo, na trenutke celo komično. Če je Juno Reactor v prejšnjem stoletju nekaj pomenil v svetu elektronske glasbe, je njegov sijaj že zdavnaj zbledel in se očitno naslanja na vizualno podobo nastopov, ki se publiki zdi zabavna in zanimiva. Vprašanje je, ali publika novega centra urbane kulture zares pričakuje gostovanja skupin, ki so bile na vrhuncu kariere v prejšnjem tisočletju?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.