Urša Marn

 |  Mladina 41

Uspeh na kredit

Čedalje več občin na zgornji meji zadolženosti

Občina, ki jo je ekonomist Jože P. Damijan razglasil za zmagovalca, je danes najbolj zadolžena

Občina, ki jo je ekonomist Jože P. Damijan razglasil za zmagovalca, je danes najbolj zadolžena
© Borut Krajnc

Medtem ko vlada zaradi gospodarske krize zamrzuje plače javnih uslužbencev in pokojnine, se občine še naprej veselo zadolžujejo. Po najbolj svežih podatkih skupna zadolženost občin in občinskih podjetij, ki se všteva v javni dolg, dosega že dobrih 475 milijonov evrov. Toliko so do konca junija znašale glavnice najetih posojil, finančnih najemov in blagovnih posojil, ki so jih občine priglasile ministrstvu za finance.
Od 210 občin jih je nezadolženih samo še 47, hkrati pa se iz leta v leto povečuje število občin, ki so s svojimi letnimi anuitetami za poplačilo dolgov blizu zakonsko dovoljeni višini oziroma na zgornji meji zadolženosti. Še več, ministrstvo za finance opozarja, da iz prejete dokumentacije občin ne more ugotavljati morebitne dodatne prikrite zadolženosti, ki lahko občine vodi v nezmožnost odplačevanja obveznosti. Za ugotavljanje tega nima zakonskih pooblastil, zato k skrbnemu nadzoru poziva nadzorne odbore občin. Po zakonu o financiranju občin se občine lahko zadolžijo samo do neke meje, o vsakem posojilu posebej pa praviloma odloča ministrstvo za finance. Če zadolžitev seže prek z zakonom določene meje, se rubež v prezadolženi občini ne more raztegniti na sredstva od dohodnine in finančne izravnave. Zaradi tega občina ne more bankrotirati v klasičnem pomenu te besede. Če pade v pregloboko brezno dolgov, se mora iz njega reševati s pripravo sanacijskega programa, to pa lahko traja tudi več let. V tem času trpi predvsem njena razvojna naloga, saj gre za poplačilo dolgov prav denar, namenjen investicijam.
Nominalno gledano ima najvišji dolg mestna občina Ljubljana pod vodstvom župana Zorana Jankovića, saj je njen dolg konec junija znašal kar 182,4 milijona evrov ali 681 evrov na prebivalca Ljubljane. Po mnenju ministrstva za finance pa je obseg zadolževanja daleč najbolj kritičen v prekmurski občini Gornji Petrovci, saj ima ta blokiran račun, njen dolg pa znaša rekordnih 997 evrov na občana. Za primerjavo povejmo, da dolg vseh občin na prebivalca Slovenije v povprečju znaša 235 evrov. Občina sicer pripravlja sanacijski program, vendar rešitev iz dolgov ne bo enostavna, saj zapadle obveznosti kljub maksimalno dolgi ročnosti odplačila posojila presegajo izračunan obseg (osem odstotkov) sredstev, ki jih občina po zakonu lahko namenja za poplačilo posojila v posameznem proračunskem letu.
Zanimivo je, da so Gornji Petrovci še pred tremi leti veljali za razvojno najuspešnejšo občino. To je oktobra 2006 veselo razglašal nekdanji minister za razvoj, ekonomist Jože P. Damijan, ki je župana Gornjih Petrovcev Franca Šlihthuberja (SLS) razglasil za »absolutnega zmagovalca«. Res je sicer, da so imeli Gornji Petrovci najvišji indeks uspešnosti občin, ki je oblikovan kot povprečje indeksov razvojne uspešnosti, poslovne privlačnosti, razvoja človeškega kapitala in reševanja stanovanjskega vprašanja. Toda za kakšno ceno?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.