Damjana Kolar

15. 10. 2009  |  Mladina 41  |  Kultura

Šoking gala šov

40. obletnica nastanka gledališke skupine Pupilija Ferkeverk

Pupilija, papa Pupilo, pa Pupilčki

Pupilija, papa Pupilo, pa Pupilčki
© Arhiv Mladine

Na različnih prizoriščih v Ljubljani (Mestni muzej, Cankarjev dom, Mala drama, Slovenski gledališki muzej, Stara mestna elektrarna-Elektro, DIC, AGRFT, Kinodvor) bodo v teh dneh potekali številni dogodki, s katerimi želijo opozoriti na delo gledališke skupine Pupilija Ferkeverk, ki se je v času svojega delovanja zoperstavljala vsem oblikam avtoritet, in ga postaviti v širši kulturni in umetniški domači in mednarodni kontekst. Na ogled bo razstava Čas za revolucijo, premiera rekonstrukcije predstave Žlahtna plesen Pupilije Ferkeverk študentov AGRFT, predstavili bodo monografijo o skupini Pupilija Ferkeverk, izšla bo posebna izdaja revije Maska, potekala bodo predavanja in mednarodni festival rekonstrukcij. Sklepno dejanje festivala bo slavnostna ponovitev rekonstrukcije predstave Pupilija, papa Pupilo pa Pupilčki ter koncert pesmi iz Pupilije in Spomenika G.
Več nam je povedala pomočnica direktorja Maske Mojca Planšak: “Od 21. do 28. oktobra prihaja čas za Šoking gala šov in čas Pupilčkov. Maska Ljubljana s svojimi partnerji obeležuje 40. obletnico pojava skupine Pupilije Ferkeverk, ki je s svojim inovativnim in brezkompromisnim pristopom zaznamovala tedanji slovenski in jugoslovanski gledališki prostor. V neoavantgardni čas je skupina vpeljala številne novosti, od vsakdanjosti in popularne kulture do dramaturgije kolaža in video spota ter elementov performansa in hepeninga. Vse te novosti so predstavljale nov, svež, interdisciplinarni pogled na umetnost in družbo, katerih vplivi so vidni še danes.” Več na: www.maska.si.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.