Staš Zgonik

 |  Mladina 44

Poklon na baterije

Kam z odpadnimi elektronskimi svečami?

/media/www/slike.old/mladina/msvee20091101_5065b5.jpg

© Borut Peterlin

Slovenci smo na pokopališčih pustili nepregledno množico sveč. Ob prvem novembru smo menda prižgali več sveč na prebivalca kot katerikoli drug narod na svetu. Samo na ljubljanskih pokopališčih naj bi se jih bilo te dni po ugotovitvah podjetja Žale nabralo približno 600 tisoč.
Toliko sveč pomeni tudi goro dodatnih odpadkov. Vlada je sicer že sprejela uredbo o ravnanju z odpadnimi nagrobnimi svečami, vendar ob letošnjem prazniku še ni veljala, saj začne veljati šele z novim letom. Po njej bodo morali na pokopališčih poskrbeti za poseben zabojnik za zbiranje odpadnih sveč (na nekaterih pokopališčih zabojniki že stojijo), proizvajalci in distributerji sveč pa bodo morali z vključitvijo v sheme za ravnanje z odpadki poskrbeti, da bodo odpadne sveče tudi ustrezno obdelane.
Vendar sveče niso zgolj »embalaža«. Zaradi porasta prodaje elektronskih sveč (kljub temu naj bi bil njihov delež v celotni prodaji za zdaj le 1- do 2-odstoten) se v zabojnikih znajde veliko baterij, te pa na deponije ne sodijo. Kot pojasnjujejo na ministrstvu za okolje, tudi elektronske sveče sodijo pod »svečarsko uredbo« in jih je treba odvreči v za to namenjen zabojnik, skupaj z drugimi svečami. »Pri nadaljnjem ravnanju s tem odpadkom (to ni več stvar končnega uporabnika, temveč izvajalca obdelave) pa je treba iz elektronskih sveč vzeti baterijo in jo predati v sistem, ki velja za odpadne baterije in akumulatorje.«
Ta sistem se financira iz okoljske dajatve, ki jo ob uvozu plačajo distributerji sveč oziroma baterij zanje. Prav tako proizvajalcem sveč ni treba zagotoviti, da je mogoče baterijo odstraniti, še preden svečo vržemo v zabojnik, kot za električno in elektronsko opremo določa uredba o baterijah in akumulatorjih. Električne sveče, tako kot na primer tudi elektronske voščilnice, se namreč ne štejejo za električno in elektronsko opremo.
A dokler svečarska uredba ne začne veljati in zabojniki za ločeno zbiranje sveč še niso obvezni, imamo lahko z elektronskimi svečami težave. Priporočljivo bi bilo, da bi baterijo iz sveče po uporabi odstranili in jo odvrgli v poseben zbiralnik, a je na trgu približno polovica elektronskih sveč takih, pri katerih je baterija zalita z voskom in zato vse prej kot lahko odstranljiva.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.