Vanja Pirc

 |  Mladina 44

Križ v učilnici

Bo župnik privolil v kompromis ali bo morala šola v druge prostore?

Župnišča na Polici, kjer poteka pouk

Župnišča na Polici, kjer poteka pouk
© Borut Peterlin

Podružnična osnovna šola na Polici, ki sodi h grosupeljski Osnovni šoli Brinje, je že debelo desetletje v veliki prostorski stiski. Šola ima le štiri učilnice v dveh dotrajanih poslopjih, ki ju ločuje cesta. Otroci jo morajo prečkati nekajkrat na dan, tudi ko gredo na kosilo ali k podaljšanemu bivanju. Šolo to šolsko leto obiskuje 58 učencev od prvega do petega razreda in poslopji zaradi prezasedenosti pokata po šivih. Pouk za deset tretješolcev zato od septembra izvajajo na drugi lokaciji - v bližnjem župnišču. Kot pravi ravnateljica matične šole Irena Kogovšek, so prostor najeli zato, ker so pouk v njem lahko začeli izvajati takoj in ker je v neposredni bližini šole.
Zdaj pa se je zapletlo in zanimivo je, da ne zato, ker pouk poteka tudi v župnišču, temveč zato, ker je v tem prostoru izobešen verski simbol. V začasni učilnici visi križ, to pa je sporno, ker slovenska zakonodaja in ustava določata, da morata biti država in cerkev ločeni. Mnenje ministrstva za šolstvo in šport v zvezi s tem je nedvoumno - verski simboli ne sodijo v prostor, v katerem poteka pouk. Enako mnenje je te dni izrazilo Evropsko sodišče za človekove pravice, ki je presodilo, da križi v italijanskih javnih šolah kršijo pravico do laičnega izobraževanja.
Tega so se, kot kaže, že od vsega začetka zavedali tudi v šoli. Učiteljica je zato križ za čas trajanja pouka snela s stene in ga spravila v predal. Nadškofija Ljubljana se je s tem strinjala. Župnik s Police pa se je umikanju simbola čez čas odločno uprl. Križ je trdno pričvrstil na steno in pri tem ga je podprl tudi župnijski svet. Nadškofija Ljubljana na vprašanje, kaj meni o župnikovi odločitvi, ni odgovorila.
Primer je medtem pod drobnogled vzel inšpektorat za šolstvo. Občino Grosuplje, ustanoviteljico šole, je pozval, naj pri opremi prostorov, v katerih poteka pouk, upošteva prepoved verskih simbolov ali pa šoli zagotovi druge prostore za izvajanje pouka. Se bo torej občina dogovorila z župnikom ali pa bo šoli poiskala nadomestne prostore? Kot kaže, grosupeljski župan Janez Lesjak ne računa, da bo župnik popustil in najemniku dovolil, da s prostorom razpolaga, kakor sam želi, saj naj bi skušala občina pridobiti drug prostor. Vprašanje pa je, kje naj bi ga našli. Na Polici je sicer gasilski dom, vendar za zdaj še ni znano, ali ustreza standardom za izvajanje pouka ali ne. Če nadomestnega prostora ne bodo našli, bodo začeli otroke - kljub nasprotovanju staršev - voziti v matično šolo Brinje. A tudi v tej vlada prostorska stiska, čeprav je šola večja in novejša.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.