Vsak v svojo smer

Türk se odpravlja v Kazahstan in Azerbajdžan, Pahor v istem času v Libijo, oba pa želita s seboj peljati močne gospodarske delegacije

Neusklajena predsednika - Danilo Türk in Borut Pahor

Neusklajena predsednika - Danilo Türk in Borut Pahor
© Borut Peterlin

Pri prebijanju slovenskega gospodarstva na tuje trge igra eno ključnih vlog slovenska diplomacija. Zato je nujno, da je ta - predvsem na najvišji ravni - usklajena. To recimo pomeni, da če se predsednik države odpravlja na obisk neke države, je bržkone nerodno, če se sočasno v neko drugo državo z delegacijo odpravi še predsednik vlade. Pa se bo zgodilo prav to. Predsednik Danilo Türk bo od 9. do 12. novembra vodil naše gospodarstvenike v Kazahstanu in Azerbajdžanu, premier Borut Pahor pa od 10. do 11. novembra v Libiji.
Gospodarstveniki so Türku v začetku leta predlagali obisk prvih dveh držav in njegov urad ga je začel že spomladi usklajevati z vlado prek ministrstva za zunanje zadeve. Datum je bil potrjen 6. julija in devet dni kasneje se je začelo obveščanje gospodarstvenikov prek Združenja Manager; pozvani so bili, naj predstavijo svoj profil in kakšne partnerje si želijo srečati. Prijavilo se jih je 65.
Tako so delali pri predsednikovih, pri premierovih je drugače. Iz kabineta vlade je pred tednoma prišla neuradna novica, da bo Pahor sočasno vodil gospodarsko delegacijo v Libijo. Kot navajajo, je bil datum obiska določen šele pred približno tremi tedni, to pomeni, da so začeli gospodarstvenike obveščati tik pred zdajci. Zato so ti po nekaterih trditvah z vsem skupaj precej nezadovoljni, celo ogorčeni. Zdaj morajo tuhtati, ali naj se raje pridružijo Türku ali Pahorju.
Ustaljena praksa je, da na takšne obiske v tujino odhajajo močne gospodarske delegacije, pri čemer jih najvišji politiki podprejo s podpisi različnih dvostranskih sporazumov. Koliko podjetij bo spremljalo Pahorja v Libijo, vsaj do zaključka redakcije (torej točno teden pred obiskom) še ni bilo jasno, niti ni bilo jasno, kdo naj bi ga v Libiji sploh sprejel. Voditelj Moamer El Gadafi po vsej verjetnosti ne.
Iz vlade so odgovorili le, da »vam bomo dokončen program posredovali, ko bo le-ta dokončno usklajen«. K temu so dodali pojasnilo, da je »Libija zelo specifična, saj ima zelo omejene diplomatske stike z državami EU,« in da so tudi zato »v procesu usklajevanja programa obiska datum že štirikrat prestavili, da bi bil le-ta sprejemljiv in izvedljiv tudi za libijsko stran«. Če ga zdaj Slovenija ne bi sprejela, »bi se datum obiska lahko zamaknil za več kot pol leta«. V predsednikovem uradu jih razumejo, a vseeno dodajajo, da »si želimo, da v prihodnje ne bi več prihajalo do prekrivanja tovrstnih aktivnosti«. Morda res ne bo, vendar tovrstni dvojni obisk pritrjujejo tistim, ki opozarjajo, da se v Sloveniji vodi dvotirna zunanja politika.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.