Marjan Horvat

 |  Mladina 44  |  Družba

(Ne)zaživele hrvaške besede

Novodobni hrvaški jezikovni purizem se najlepše kaže v hrvaški reviji Jezik, ki z nagradami spodbuja tvorbo novih besed, posrečene prevode iz drugih jezikov in tvorbo skovank iz različnih besed, ki jih še ni v slovarju. Samo letos je prispelo v uredništvo kar 4000 predlogov za nove hrvaške besede, najvišjo nagrado pa je prejel avtor besede »proširnica«. Gre za poimenovanje medicinske naprave, ki jo vstavijo v srčno žilo. Drugo nagrado je dobila beseda »daljinac«, kar je skrajšano ime za daljinski upravljalnik. Lani je bila najboljša beseda uspornik (ležeči policaj), v ožjem krogu za prvo nagrado so bile še besede smećnjak (zabojnik za smeti), raskružje (krožišče), naplatnica (cestninska postaja), opuštaonica (wellness) in borkinja (borka).
Tu in tam slišimo tudi besede dalekovidnica (televizor), slikokaz (album), krugoval (radio), očvrsje (strojna oprema), pismohrana (arhiv) ...
Marsikatera beseda je prišla v javnost iz arzenala NDH, fašistične hrvaške države, ki je bila ustanovljena med 2. svetovno vojno in je tudi skrbela za »čistost« jezika. Še posebej to velja za vojaško terminologijo. Se pa Hrvatje dobro zabavajo, ko se spomnijo nekaterih besed, kot sta »zrakomlat« ali »uvrtnjak«, sopomenki za helikopter, ki ju je poskusil vsiliti hrvaški državni vrh v devetdesetih letih minulega stoletja.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.