Bernard Nežmah

Bernard Nežmah

 |  Mladina 44  |  Kolumna

Posmeh razumu

Od praznika do predavanja, od spomenika do novih davkov

/media/www/slike.old/mladina/pamflet.jpg

© Tomaž Lavrič

31. oktober je slovenski državni praznik. Dela prost dan, na katerega po državi obujamo spomin na reformacijo in z njo na čas književne samobitnosti, na začetek množičnega pisanja in branja slovenskih knjig. Dan razuma torej. Po naključju se je slovenski racio dobesedno ujel s francoskim, zakaj malodane na isti dan, 30. oktobra, je v Parizu umrl največji še živeči intelektualec dvajsetega stoletja antropolog Claude-Lévy Strauss.
In kako je proslavila ta dan domača finančna in politična nomenklatura? V poznem popoldnevu se je zbrala v Cankarjevem domu, kamor je prišel mož po imenu Bill Clinton. Bivšega ameriškega predsednika Francozi ne vabijo na predavanja ob svojih državnih praznikih. A če se je nekdanji prezident ZDA blagovolil priti v Slovenijo na njen državni praznik, ker pač ne pozna slovenskih praznikov, mu tudi organizatorji niso pojasnili in prestavili njegovo predavanje na običajni dan. Da pa ne bomo moralistični, poglejmo na dogodek benevolentno, povsem v skladu z Lutrom, ki je protestantizem ločil od papeštva tudi zavoljo tega, ker ni pristajal na slavljenje svetnikov.
Kaj je torej povedal veliki Billy? - V času največjega gospodarskega padca, ko se število brezposelnih vsak mesec poveča za 10 odstotkov, je gospod Clinton izrekel, da je Slovenija ena najbogatejših držav na svetu. In nomenklatura mu je plačala 100 tisoč dolarjev za te globokoumne misli.
Letos je 31. oktober minil kot dan neumnosti slovenske jare gospode.
V teh dneh se je sicer veliko razpravljalo o kraji orožja iz vojaškega skladišča v Pivki, ko je skupina mladeničev odnesla za nekaj nahrbtnikov bomb in razstreliva. Pač, rekli bi - še ena kraja več -, ko zadeva ne bi imela bizarne okoliščine. Vojaško skladišče z eksplozivom čuva najeta varnostna služba. Tako kot trgovec najame G 7, da mu varuje skladišče tekstila, tako slovenska vojska najame varnostnike, da jim čuvajo orožje. - ?????????
Zakaj že imamo na Slovenskem vojsko? - Da v primeru izrednih razmer in preteče vojne brani domovino. A ta ista vojska ni sposobna sama ubraniti svojega orožja pred navadno mladoletniško tolpo. Čez leto bomo v tem tempu brali, kako je skupina teroristov iz hangarjev odpeljala ducat Patrij. No, ministrica za obrambo Ljubica Jelušič še pomislila ni, da bi ob tem fiasku odstopila.
Iz področja parlamenta tokrat niso nič ukradli, še več, ob manjši slovesnosti so odkrili novotarijo, kip Stanetu Kavčiču, l. 1972 odstavljenemu predsedniku slovenske vlade. Slavnostna in ponosna botra sta bila ljubljanski župan Zoran Janković in premier Borut Pahor.
Zakaj je že padel Kavčič? Nekdanji predsednik Tito je v začetku sedemdesetih obračunal z naprednejšimi liberalnimi komunisti po državi, na Hrvaškem so na njegov migljaj odstavili vlado Savke Dapčević, v Srbiji Marka Nikezića in Latinko Perović, v Makedoniji Krsta Crvenkovskega in v Sloveniji Kavčičevo moštvo. Pomen Staneta Kavčiča je torej v tem, da je bil žrtev avtoritarnega Tita.
Zakaj je odkrival njegov kip ljubljanski župan? Ta je pred meseci v slavo grobarju slovenske partijske pomladi Josipu Brozu Titu poimenoval kar eno mestnih ulic!?!?!?!?!?!??????
Komu pa je odkril monument Borut Pahor, ki je postal premier tako, da je na volitvah številnih strank zbral največ glasov? Stane Kavčič je bil namreč predsednik Ideološke komisije slovenskih komunistov, ki je leta 1964 ukinila legendarno revijo Perspektive. Zakaj so jo že ukinili? Globoko nejevoljen nad pisanjem Jožeta Pučnika, Veljka Rus in drugih sodelavcev je avtoritarni Kavčič v svojo pisarno poklical člane uredništva: »Kaj se to pravi? Organizirati novo politično stranko, ki bi prevzela razvoj v svoje roke? To predlaga pisec tega članka!« (stenogram sestanka v zadnji številki 36/37, stran 901).
Besni Kavčič je revijo, ki je sredi šestdesetih le bežno nakazala na možnost, da bi v državi obstajala poleg komunistične partije še kakšna druga stranka, dal preprosto ukiniti, Pučnika pa so zaprli na nekajletno zaporno kazen.
Pravzaprav bi Slovenci prekleto rabili dan razuma, v Ljubljani na primer poteka veliki projekt obnove Bežigrajskega stadiona. Pod imenom obnova pripravljajo gradnjo 20.000 kvadratnih metrov novo pozidanih površin, za povrh pa kanijo okoliškim prebivalcem odvzeti še park, na katerem naj bi gradili nove bloke. Nateg pojma »obnova stadiona« par excellence! A nobene politične zahteve, da njegov kum v podobi mestnega župana odstopi.
Pač, nekaj nejevolje je povzročilo dejstvo, da je mestna oblast krepko povišala cene komunalnih storitev. Skratka, vse ljubljanske družine bodo na leto na novo prispevale po več kot sto evrov novih davščin za mestno blagajno.
Čemu je povečala davke mestna oblast? Eden večjih izdatkov je bil lani nakup Vegradovih stanovanj, ki jih bo Jankovićeva komisija razdelila med peščico njej všečnih oziroma srečnih. Novi domek tudi ni namenjen socialnim primerom mestnih revežev, ki živijo v bedi. Župan Janković tako dobesedno ruši enakost meščanov v času svobodne tržne ekonomije. Večina si namreč sama kupuje stanovanja, se zadolžuje s krediti in plačuje visoke tržne najemnine, medtem ko bo župan majhni skupinici izbranih iz denarja vseh davkoplačevalcev namenil elitna bivališča po simpatičnih cenah.
A zadnja domislica mestnega glavarja je vsekakor krona njegove politike. Potem ko je bila Ljubljana celo leto grozljivo izpostavljena nevarnim koncentracijam trdih delcev v zraku in je bilo dovoljeno število »onesnaženih dni« preseženo za nekajkrat, glavar Janković ni ukrepal in omejil prometa v mestu. Merilna naprava Figovec je neizprosno kazala, kako vsi mimoidoči vdihavajo zdravju izjemno škodljive snovi. Zdaj pa je problem rešil z enim zamahom. Merilno postajo Figovec bo odstranil, novo pa postavil precej stran na zelenico v križišču Tivolske in Vošnjakove ulice.
In rezultat? Na področju blizu Figovca, kjer hodi ogromno število pešcev in vdihava avtomobilske izpuhe, bo natanko enaka onesnaženost zraka, samo da bodo meščani odslej pomirjeni, saj ne bodo več vedeli, kolikšna je stopnja onesnaženosti.
No, župan pravi, da mora to narediti zaradi evropskih normativov, ki pravijo, da mora biti merilna postaja oddaljena od cestnega robnika za najmanj deset metrov. Je torej nanj pritisnila Evropska komisija, sam predsednik Jose Manuel Barroso, da odstrani postajo pri Figovcu? Nak, nasprotno, evropski normativi v prvi vrsti zapovedujejo, da morajo oblasti ukrepati, ko število dni v letu s preseženo koncentracijo trdih delcev preseže 35, a takrat glavar Janković ignorira evropsko postavo.
In kje so prebivalci Ljubljane? Nihče ne protestira, nobenih demonstracij zoper glavarjeva izigravanja. Kot da še vedno živimo v Kavčičevem času.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.