Jure Erznožnik

 |  Mladina 50  |  Svet

Kokain s sanjskih otokov

Prek držav zahodne Afrike po podatkih Združenih narodov pride tretjina kokaina iz Južne Amerike, namenjenega na evropski trg, to je približno 50 ton na leto

Otočje Bijagos (tudi Bissagos) sestavlja 88 otokov pred obalo Gvineje Bissau. Najbolj oddaljeni otok leži v oceanu le kakih 100 kilometrov od glavnega mesta države z milijonom in pol prebivalcev na zahodni obali Afrike, ki na severu meji s Senegalom, na zahodu se odpira proti Atlantiku, na vzhodu in na jugu pa jo obkroža vse nemirnejša Gvineja. Pred prihodom Portugalcev v 15. stoletju, so skoraj vse otoke naseljevala suverena ljudstva, zdaj pa vseh 30 tisoč prebivalcev živi le na otokih Bolama in Bubaque ter Caravela z nekaj manjšimi otoki. Otočje s sanjskimi plažami je po mnenju popotnikov med najlepšimi na svetu, a je ostalo povsem neokrnjeno, saj tam turistom ponujajo le kak preprost bungalov brez vode in elektrike, v »glavnih mestih« otokov je najti le tržnico in nekaj trgovin. Nekateri otoki so poraščeni z neprehodnim gozdom, rastlinstvo drugih spominja na savane iz afriškega osrčja, med otočjem in celinsko državo se raztezajo mokrišča, polna redkih rastlinskih in živalskih vrst.
Ta nekdanja portugalska kolonija, nekakšna luzofonska enklava med frankofonskimi sosedami, je med petimi najrevnejšimi državami na svetu. Po razglasitvi neodvisnosti leta 1974 so njeno gospodarstvo izčrpavali menjavajoče se diktature, državljanska vojna in vojaški udari, tudi zadnje desetletje državi ni prineslo politične stabilnosti. V vojaškem udaru so septembra 2003 zrušili predsednika Kumba Ialája, marca letos je bil ubit še nekdanji diktator João Bernardo Vieira, ki je bil leta 2005 ponovno izvoljen, saj je lačnim državljanom obljubljal izboljšanje razmer.
Čeprav ima Gvineja Bissau odlične kmetijskopridelovalne možnosti in je bogata z rudami in nafto, več kot polovico prihodkov ustvari z izvozom indijskih oreščkov, saj jih pridela več kot 120 tisoč ton na leto, to pa ji navrže kakih 60 milijonov dolarjev. Njen priobalni pas je izjemno bogat z ribami, zato 12 milijonov dolarjev na leto zasluži še z dovoljenji za ribolov evropskim ribičem. A največji vir dohodka v obubožani državi, ki ji po mnenju Združenih narodov prinese kakih 200 milijonov dolarjev na leto, ni kaka gospodarska dejavnost; prihaja iz Kolumbije in Bolivije, imenuje pa se kokain.

Brezzobe državne ustanove

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.