Ne žali boga!

Irski ateisti odločeni, da ga zrušijo, in za to imajo dober načrt

Irci so za novo leto dobili čudno darilo. S 1. januarjem je začel veljati kontroverzen in konservativen zakon o bogokletju, ki ga je vlada sprejela že pred nekaj meseci. Zakon je podpisal minister za pravosodje Dermot Ahern. Bogokletje je tako tudi uradno postalo kaznivo dejanje, za katerega je predvidena globa do 25.000 evrov. Omenimo, da je ta znesek pravzaprav plod vladnega popuščanja, prvotno predvidena globa je bila 100.000 evrov, a so jo znižali. Policija je medtem dobila nova pooblastila, in sicer, da lahko izvaja racije pri založnikih, za katere sumi, da objavljajo bogokletno literaturo, pri čemer lahko uporabi tudi »primerno silo«. Zakon temelji na prepereli ustavi iz leta 1937, ki svobodo govora med drugim omejuje s prepovedjo objav oziroma propagiranja »bogokletnih in nespodobnih zadev«. Da bi ustavo posodobili, bi morali izpeljati referendum, a ta bi bil po Ahernovem prepričanju »drag in neupravičen«.
Ateisti so zakon izzvali že na prvi dan njegove veljave. Atheist Ireland (AI), civilnodružbena organizacija, ki se zavzema za »ateizem ter razum nad praznoverjem in zagovarja idejo etične, sekularne države, ki ne bi podpirala nobene religije«, je na svoji spletni strani atheist.ie objavila 25 bogokletnih citatov. Med njihovimi avtorji so komik George Carlin, pisatelja Mark Twain in Salman Rushdie, glasbenika Frank Zappa in Björk ter papež Benedikt XVI. in Jezus. Vprašanje je retorično in logično: mar nismo vsi kdaj pa kdaj malo bogokletni?
Čeprav je njihova 'akcija' zbudila mednarodno zanimanje, jih policija še ni obiskala. Michael Nugent, predsednik organizacije AI, je za Mladino pojasnil: »Ker državni organi še niso sprožili nobenih postopkov zoper nas zaradi objave bogokletnih citatov na naši spletni strani, razmišljamo o tem, da bi sami naredili prvi korak in se prijavili pristojnim organom. Od tu naprej bosta samo dve možnosti: če bodo zoper nas podane obtožnice, bomo legalnost zakona spodbijali na sodiščih, saj verjamemo, da za verske zakone ni mesta v sodobni, sekularni republiki. Če pa zoper nas ne bodo sproženi nikakršni postopki, bomo organizirali politično kampanjo, s katero bomo zahtevali umik tega zakona, če ga niti ne mislijo izvajati v praksi.«
Katoliška cerkev na Irskem, ki je zadnje mesece izgubila moralno avtoriteto zaradi številnih pedofilskih afer, se o zakonu ni izrekla. Če bi ga podprla, bi se še bolj oddaljila od ljudi, je prepričan Nugent: »Zakon proti bogokletju uživa zelo malo podpore med ljudmi in včasih se zdi, kot da je edini človek na Irskem, ki ta zakon resnično podpira, minister Ahern. Ta vtis imam, ker nas vabijo v različne radijske pogovorne oddaje, novinarji pa imajo resne težave s tem, da bi dobili še kakšnega sogovornika, ki bi zakon javno podpiral.«
Več muslimanskih držav s Pakistanom na čelu se pri Združenih narodih zavzema za sprejetje mednarodnih zakonov, ki bi bogokletje obravnavali kot zločin. Nedavno je tudi Irska v OZN takšnim predlogom odločno nasprotovala. Danes pa jo lahko te države vzamejo za zgled.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.