Staš Zgonik

 |  Mladina 1

Kazen za Ankarančane?

Po referendumu o odcepitvi so ostali brez praznične okrasitve

Drsališče namesto praznične okrasitve?

Drsališče namesto praznične okrasitve?
© Dare Čekeliš

Prebivalci Ankarana so se v začetku novembra na referendumu odločili, da se želijo odcepiti od mestne občine Koper. Odcepitev je podprlo 56 odstotkov ljudi, ki so se glasovanja udeležili. A odločitev o odcepitvi še ne pomeni dejanske odcepitve. Vsaj do (pozitivne) odločitve državnega zbora je Ankaran še vedno del koprske občine. In to omogoča prostor za morebitno nagajanje.
Ankarančani so se v nasprotju s prejšnjimi leti letos lahko obrisali pod nosom za praznično okrasitev mesta. Na koprski občini sicer zavračajo obtožbe, češ da so tako Ankarančane kaznovali za njihovo referendumsko odločitev. »V Mestni občini Koper si vsako leto prizadevamo okrasiti kakšno krajevno skupnost več. Pozabiti ne smemo, da jih pod okrilje naše občine sodi kar 23. Tako smo na primer letos, poleg ostalih, na novo okrasili denimo tudi Črni Kal in Zazid, ki doslej še nista bila okrašena. Tako smo poskrbeli za praznično vzdušje tudi v zaledju. Glede na finančne zmožnosti smo se letos odločili, da v Ankaranu sofinanciramo postavitev drsališča. To se nam zdi boljša turistična animacija kraja kot pa sama novoletna okrasitev.«
Vendar direktorica Adrie Ankaran Irena Tul pravi, da v družbi niso vedeli, da bo podpora koprske občine drsališču Ankarančane stala praznične okrasitve. »Ko smo se na začetku novembra pogovarjali o sofinanciranju drsališča, ni bilo nikakršnega govora o kakršnikoli okrasitvi, niti se ta donacija ni pogojevala s tem, da Ankaran v tem primeru ne bi bil okrašen. Če bi takrat vedeli, da zaradi 5 tisoč evrov, ki smo jih dobili, Ankaran ne bo okrašen, tega denarja ne bi nikoli sprejeli. Drsališče je investicija v višini 45 tisoč evrov za štiri mesece, za 5 tisoč evrov pa je bila občina prisotna na vseh reklamnih letakih. To, da zdaj trdijo, da so dali 5 tisoč evrov namesto okrasitve, se mi zdi kar malo grdo.« Ankaran ima po njenih besedah specifično okrasitev, ki je spravljena v nekem skladišču in je ne bi bilo treba kupovati na novo. »Takšen odnos mestne občine Koper do Ankarana in Ankarančanov samo potrjuje, da smo se na referendumu za samostojnost odločili prav,« pa dodaja Gregor Strmčnik, vodja civilne pobude za ustanovitev občine Ankaran.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.