Pokopališki Ambrus

Iz protiromske vstaje v Ambrusu so se vsi nekaj naučili

Sporni grob pokojne

Sporni grob pokojne
© Borut Peterlin

»Ker na škocjanskem pokopališču ni prostora, smo hoteli mamo pokopati v Šentjerneju, a nam niso dovolili, češ da imajo že dovolj svojih Romov, v Tomažji vasi ni dovolil župnik, tukaj v Dobravi pa ne dovolijo krajani,« je pred dnevi razlagal Branko Brajdič, sin pokojne Rominje, katere pogreb je želelo preprečiti prek sto lokalnih prebivalcev, ker niso hoteli, da bi bila pokopana na »njihovem« pokopališču.
Pogreb je bil opravljen z enourno zamudo, potem ko sta pomočnik komandirja policijske postaje Šentjernej in predstavnik zveze Romov Bojan Tudija prepričala predstavnika jeznih vaščanov Bojana Jeraka, da za pogreb pokojne Rominje na pokopališču v Dobravi pri Škocjanu ni pravnih zadržkov. Po Tudijevih besedah je Jerak na pogovorih s policijo do zadnjega vztrajal, da se pokop ne opravi. Jerak pa je za Dnevnik kasneje takole navedel razloge za protiromski protest: »Krajani so se zbrali prav zato, da bi izrazili nejevoljo glede pokopavanja drugih ljudi na njihovem pokopališču, saj bi lahko potem zmanjkalo prostora zanje.« »Mi« in »drugi«, »naši« in »vaši« tudi po smrti torej ...
Se pa ob tem neljubem dogodku postavlja še eno vprašanje. Zakaj je postalo povsem sprejemljivo, da je poleg predstavnika Romov, policista in vodje protestnikov legitimni sogovornik tudi predstavnik Regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike? Ta je namreč zgolj v društvo organizirana jezna množica, ki jo vodijo vidni predstavniki SDS na čelu s Silvom Mesojedcem. Predstavnik jeznih vaščanov Jerak, sicer tudi član SDS, trdi, da ni sodeloval v protestu, pač pa se je zgolj odzval vabilu komandirja šentjernejske policijske postaje. Hm, k reševanju zapleta je komandir povabil predstavnika protiromskega združenja!? Je bil protest torej res spontan? Da se bo zgodila ulica, so vedeli vsi, razen Romov samih?
Potencialno nevaren pohod večine nad manjšino se je tokrat končal mirno. Iz neprijetne zgodbe, ko je jezna množica iz Ambrusa pregnala romsko družino Strojan, so se očitno vsi nekaj naučili. Ne nujno, da vsi kaj dobrega. Nekateri domačini so dogodek v Ambrusu vzeli za vzorec ravnanja v primerih, ko jih zmotijo Romi. Je pa zato policija tokrat posredovala dovolj odločno, da stvari niso ušle izpod nadzora. Tudi Romi so se naučili vztrajati pri spoštovanju državljanskih pravic, politiki pa se ne vozijo več na prizorišče potencialnega zločina in se ne vtikajo v operativne zadeve. A zato je hkrati vseeno nenavadno, da vsaj za zdaj uradna politika protiromske vstaje ni jasno obsodila. In dokler bo previdno molčala, se lahko znova zgodi, da bodo jezni podeželani širom po Dolenjski spet pomislili, da imajo legitimno pravico zakon vzeti v svoje roke.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.