Erik Valenčič

 |  Mladina 2  |  Politika

Sazas v parlamentu

Kaj se dogaja z napovedano spremembo Zakona o avtorskih in sorodnih pravicah?

Matjaž Zupan, po pljunku preživel še zakonodajni postopek

Matjaž Zupan, po pljunku preživel še zakonodajni postopek
© Borut Krajnc

Poslanska skupina SDS je pred časom vložila predlog dopolnitve Zakona o avtorskih in sorodnih pravicah (ZASP), po katerem ljubiteljskim društvom ne bi bilo več treba plačevati za izvajanje avtorskih del. Kot so nam pojasnili, so s tem »želeli rešiti problem zaračunavanja avtorskega honorarja oziroma nadomestila za avtorski honorar kulturnim društvom. Ljubiteljska kulturna društva, ki so že večkrat, množično pa dvakrat, protestirala proti sedanjemu načinu obračunavanja tarif Sazasu, so opozorila na to, da jim dosedanja ureditev onemogoča delo in da se bodo prisiljena prenehati ukvarjati s svojo dejavnostjo, saj se tarife nenormalno povečujejo, zaračunavajo netransparentno in nesorazmerno.«
Koalicijski poslanci so ta teden predlog SDS gladko zavrnili in postavlja se vprašanje, zakaj. Predvsem stranka Zares se je namreč pred leti, ko je bila še v opoziciji, zavzemala za spremembe ZASP prav v tej smeri. Na svoji spletni strani so 23. maja 2008 denimo zapisali: »V Zaresu ugotavljamo, da stanje na Sazasu nikakor ne katalizira ustvarjalnosti, temveč ustvarjalnost zavira, posledice pa so na dlani. Sazas tako izgublja verodostojnost. To pa za izvajanje svoje dejavnosti nujno potrebuje. Takšno stanje, kot je danes, v Zaresu seveda ocenjujemo kot nevzdržno.« Marca lani smo ministrstvo za gospodarstvo (na njihovem naslovu namreč domuje Urad za intelektualno lastnino, zato je ZASP v njihovi domeni), ki ga vodi Matej Lahovnik iz Zaresa, vprašali, ali se stvari kamorkoli premikajo. Prejeli smo odgovor: »Ne pripravljamo sprememb ZASP. Tudi v normativnem delu programa vlade za leto 2010 sprememba tega zakona ni predvidena.«
Med tokratno parlamentarno razpravo je bilo iz vrst SDS slišati pozive po politični volji, da se ZASP spremeni. Njihov poslanec Andrej Vizjak se je vznemirjal: »Ali je ta Sazas nad parlamentom?« Že prav, ampak zakaj se to sprašuje človek, ki je bil v prejšnjem mandatu minister za gospodarstvo in tudi nič storil, da bi se problem razrešil enkrat za vselej? Naknadno sta se oglasila Vito Rožej ter Tadej Slapnik in pojasnila stališče svoje poslanske skupine Zares pri zavzemanju za »celostno zakonsko ureditev področja avtorskih pravic« in ne le zgolj za manjše popravke ZASP, kot je bil to predlog SDS. Med drugim sta izpostavila, da »že več kot dve leti v Zaresu s širokim krogom zainteresirane javnosti in strokovnjakov iščemo rešitev jare kače ZASP. Prepričani smo, da smo Uradu za intelektualno lastnino posredovali veliko kvalitetnih izhodišč, ki jih bodo lahko uporabili pri oblikovanju zakonodaje«.
Toda - sprememba ZASP ni predvidena niti v programu vlade za leto 2010. Slapnik odgovarja, da se da to naknadno popraviti, in je optimističen, da bo predlog celovite spremembe ZASP prišel na poslanske klopi že v prvi polovici tega leta. Z ministrstva za gospodarstvo so nam medtem odgovorili, da je sprememba ZASP predvidena za leto 2011.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.