Deja Crnović

 |  Mladina 2

Za gospodarnejše proslavljanje

Proslave Janševih praznikov samo še na vsakih pet let

Kljub negodovanju opozicijskih poslancev SDS, da se opustitev nekaterih državnih proslav ne spodobi, Pahorjeva vlada od decembra usklajuje predlog za dolgoročno sistemizacijo državnih proslav. Ta predvideva smiselno in mednarodno primerljivo racionalizacijo števila proslav, to pomeni, da bo teh manj, zato predlog predvideva tudi razpolovitev sredstev, ki jih je vlada zadnjih nekaj let namenjala za proslave.
Znano je, da so stroški za državne proslave v zadnjih dveh letih znašali približno milijon evrov, saj smo praznovali slovenski kulturni praznik, dan upora proti okupatorju, dan državnosti, združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, vrnitev Primorske k matični domovini, dan reformacije, dan Rudolfa Maistra ter dan samostojnosti in enotnosti. Po novem bo državnih proslav na leto sedem, vendar bo izbor vsako leto drugačen. Vsako leto bomo z državno proslavo zaznamovali »le« slovenski kulturni praznik, dan upora proti okupatorju, dan državnosti, dan reformacije ter dan samostojnosti in enotnosti. Tri nove praznike, ki jih je vlada Janeza Janše uvedla oktobra 2005, bomo proslavili zgolj vsakih pet let, druge praznike pa bomo zaznamovali le ob resnično okroglih obletnicah, na primer letošnji 60. obletnici predstavitve Schumanove deklaracije, ki se praznuje na dan Evrope.
Organizacijo proslav za praznike, ki jih bomo praznovali vsakih pet let, bodo delno prepustili lokalnim organizatorjem, država jim bo pri pripravi proslav zgolj svetovala in glede na zmožnosti tudi finančno pomagala.
Kljub temu bo sodeč po vladnih podatkih Slovenija s predvidenimi sedmimi proslavami na leto še vedno med bolj zagrizenimi organizatorji državnih proslav. Druge evropske države imajo po največ štiri državne proslave na leto, veliko jih ima samo po eno ali dve, Nizozemska pa državnih proslav, kot jih poznamo v Sloveniji, nima.
Predlog je sicer še v obravnavi, vsekakor pa bo v prihodnosti zanimivo videti, ali manj državnih proslav pomeni tudi manj slavnostnih govorov v službi predvolilnih kampanj.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.