Stanka Prodnik

 |  Mladina 2  |  Kultura

Živele uspešne Slovenke

Samo ne skrenite predaleč stran od štedilnika

Slovenka leta 2009 Katarina Kresal

Slovenka leta 2009 Katarina Kresal
© Miro Majcen

Zdi se, kot da bi pisci prireditev v zadnjih nekaj mesecih izumili magično formulo za scenarij, ki jo bodo zdaj do onemoglosti zlorabljali ob vseh mogočih priložnostih. Torkova prireditev Slovenka leta, ki so jo na nacionalki predstavljali kot neposredni prenos, čeprav se je prireditev končala daleč pred osmo in so nam o zmagovalki že poročali na komercialnih televizijah, je bila sicer postavljena v izjemno simpatično dvorano ljubljanske Drame. Tudi stokrat prežvečena ideja cirkusa se nam sprva ni zdela tako zelo zgrešena. Pa vendar, na dan, ko smo izvedeli, da bo republikanska kandidatka za ameriško podpredsednico Sarah Palin postala komentatorka na Fox News, in na dan, ko so se tuji mediji ukvarjali z zakulisjem Obamove kampanje in rasističnih izpadov njegovih kolegov, smo vseeno upali, da bo praznovanje v čast Slovenki leta do žensk bolj prijazno.
A organizatorji prireditve Slovenka leta so zato, da bi oddajo lahko razvlekli na eno uro, v scenarij vključili dva pobesnela upokojenca, ki se ob medsebojnem dretju tudi rahlo tepeškata. Kar smo že videli pri Mariu, Borisu Kopitarju in redno v oddaji Na Zdravje!. Dodali so jima voditeljico, ki spominja na Cruelo DeVille in ki je baje znana po tem, da se je slekla za revijo z nagicami. Kar smo videli že na lanski Emi. Nekaj čarovniških trikov in burleske smo vajeni iz minulih podelitev viktorjev, Godler pa nam že tako vsem gleda iz ušes. In potem, kakopak, je sledil venček uspešnic Michaela Jacksona v smrtonosni kombinaciji: godalo, klavir in klovni. Kar smo že videli v pregledu leta z Manico in Bobom, pri Mariu za silvestrovo in, za božjo boljo, skoraj v vsaki oddaji, ki je bila posneta po njegovi smrti. Verjamemo, da je mnogim všeč njegova glasba, da nanjo še rajši plešejo, ker se medtem lahko brez slabe vesti grabijo za mednožje, ampak vse-eno bi nam lahko kdaj pa kdaj prizanesli. Na primer na prireditvi, kjer naj bi bile v ospredju ženske.
Žal je najbolj simpatičen del prireditve tokrat minil že takoj na začetku s prebiranjem verzov iz slovenskega in tujega literarnega korpusa. Peter Trnovšek je nominirankam podarjal verze s cvetnih listov, a je vse skupaj vseeno zaključil s skrajno sumljivim rekom. Škoda. Na sploh pa nam ni jasno, zakaj je treba edini izbor, kjer za nagrado ne tekmujejo niti Borut Pahor, niti Janez Janša, niti borka Ljudmila Novak, “popestriti” s pripombami na račun spola nominirank. Tako sta se Lešnjak in Saksida, oblečena v upokojenca, lotila vseh možnih starih vicev o babah in decih, nas skušala prepričati, da smo ženske gledale nogomet zaradi Zlatka Dedića, da sodi baba za šporget in da ima notranja ministrica mično oprsje. Ne dvomimo. Morda bodo upokojenci, ki so zadnji hit slovenske komedije, na naslednji prireditvi povedali še kakšen vic o popuščajoči prostati in notorični lenobi, da nas bo res dokončno minilo, da bi še kdaj pogledali kakšno razvedrilno oddajo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.