Darja Kocbek

 |  Mladina 3  |  Ekonomija

Cerkveni Zvon državi še ni vrnil dolga

Nekdanji direktor Dravskih elektrarn Damijan Koletnik je leta 2007 holdingu Zvon Ena posodil denar za prevzem Petrola

Damijan Koletnik in Andrej Vizjak, ko sta bila še pri koritu

Damijan Koletnik in Andrej Vizjak, ko sta bila še pri koritu
© Marko Pigac

Državne Dravske elektrarne Maribor (DEM) so holdingu Zvon Ena, ki je v lasti mariborske nadškofije, v ponedeljek znova podaljšale rok za plačilo dolga v višini 9 milijonov evrov z obrestmi. Na sestanku poslovodstev obeh družb pri odvetniški družbi, ki zastopa DEM v postopku izterjave dolga Zvona, so se dogovorili, da bodo v DEM z vložitvijo izvršbe počakali do danes, petka, 22. januarja, ko bo Zvon predstavil svoj predlog dinamike vračila dolga ter možnosti dodatnega zavarovanja dolga. »Po prejemu tega predloga se bomo odločili, ali se izvršba vloži ali ne,« je za STA povedal predsednik uprave DEM Viljem Pozeb. DEM omenjenih 9 milijonov evrov z obrestmi po njegovih besedah nujno potrebujejo za svoje razvojne projekte.
Gre za vračilo 21 milijonov evrov od DEM, ki jih je Zvonu Ena leta 2007 posodil nekdanji direktor DEM Damijan Koletnik. Prvi obrok v višini 12 milijonov evrov je Zvon poplačal junija lani, preostali dolg pa bi moral poravnati v dveh delih do konca lanskega leta - 4,5 milijona evrov do konca septembra, enak znesek pa do konca decembra. DEM, ki nimajo nič skupnega s holdingom Zvon Ena, so v 100-odstotni lasti Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), ta pa je v 100-odstotni lasti države. DEM so podjetje za proizvodnjo električne energije in ne podjetje, ki bi se ukvarjalo s posojanjem denarja. Koletnik je leta 2007 Zvonu posodil denar za prevzem Petrola, ki ga je takrat še podpirala takratna vladajoča politika.
Komanditna družba Julius, ki je uradno v lasti Lea Ivanjka in Zvona Ena Holdinga, je po poročanju Financ med poletjem in jesenjo 2007 z denarjem kupovala delnice Petrola. Julius je takrat zbral nekaj manj kot štiri odstotke delnic Petrola. To se je dogajalo v času, ko je nekaj do Janševe vlade prijateljskih družb še načrtovalo skupni prevzem Petrola. Toda ta je padel v vodo takoj, ko se je Igor Bavčar, ki je sam izvajal prevzem Istrabenza, odločil, da bo postopek prevzema največje slovenske naftne družbe izpeljal sam. Juliusu je nakup delnic Petrola kreditiral Zvon Ena Holding, ta pa je posojilo dobil pri državnih Dravskih elektrarnah. Lastništvo Juliusa so poznavalci povezovali z nekdanjim članom uprave Petrola Boštjanom Napastom in Borutom Petkom, ki je bil v kabinetu nekdanjega predsednika vlade Janeza Janše svetovalec za gospodarstvo.
Damijan Koletnik je za Finance še v začetku letošnjega leta zatrdil, da »DEM z Juliusom nimajo nič in nikoli ne bodo imele nič«. »Ne mešajte nas v to zgodbo. Posojilo, pri katerem smo dobili najvišje stopnje zavarovanja ter donos in ni bilo namensko, je zavarovano z menicami Zvona. Ta je posojilo dozavaroval z zastavami v obliki nepremičnin. Več ne morem povedati, ker je poslovna skrivnost,« je trdil še v začetku lanskega leta. Rok za vračilo celotnega zneska posojila v višini 21 milijonov evrov se je iztekel že konec marca lani.
Koletnikova odobritev omenjenega posojila Zvonu je bila eden od razlogov, zaradi katerih je nadzorni svet DEM januarja lani zahteval izredno revizijo poslovanja družbe. Koletnik je konec marca lani odstopil s položaja direktorja DEM. Pojasnil je, da se je odločil zapustiti položaj zaradi politične gonje proti njemu ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.