Hudodelci ali dobrodelci?

Je slovenska RKC kaj manj odgovorna za svoje duhovnike pedofile od drugih rimskokatoliških skupnosti?

Slovenska RKC očitno ne bo sledila drugim rimskokatoliškim skupnostim po svetu in domnevnega pe-dofilskega škandala enega izmed svojih duhovnikov ne bo rešila s poravnavo, skrito pred očmi javnosti. Odvetnik tožene celjske škofije, mariborske nadškofije in župnije Artiče Danijel Starman je sodišču že sporočil, naj odpove poravnalni narok ...
Gre za zadevo, v kateri je pred skoraj tremi leti tožbo proti omenjenim cerkvenim oblastem vložila ena izmed domnevnih žrtev artiškega župnika Karla Jošta, obtoženega spolne zlorabe otrok, ki je med sojenjem za več podobnih kaznivih dejanj umrl. Tožnica, zdaj odrasla ženska, ki naj bi jo bil Jošt spolno zlorabljal v mladosti, zahteva 140 tisoč evrov odškodnine. Številne priče in žrtve so med sojenjem Joštu potrdile vsebino obtožnice, ki ga je bremenila šestnajstih spolnih napadov na osebe, mlajše od 15 let, po 3. in 4. odstavku 183. člena kazenskega zakonika. Poleg tega tožnica zatrjuje, da so cerkvene oblasti za duhovnikovo ravnanje odgovorne tudi zato, ker zoper njega niso ukrepale niti po tem, ko je tožnica dogodek konec leta 2005 prijavila takratnemu škofu Francu Krambergerju.
Vse to govori v prid poravnavi, a jo RKC odklanja, saj gre za prvo odškodninsko tožbo. Plačilo zbarantanega zneska odškodnine v poravnavi bi seveda pomenilo, da je RKC priznala odgovornost za plačilo odškodnine in potrdila obstoj kaznivega dejanja. Vendar bi se vse to zgodilo stran od oči javnosti, poleg tega pa se poravnave sklepajo za vsak primer posebej in ne pomenijo precedensa za podobne primere v prihodnje. Obsodilna sodba pa bi pomenila prav to. A RKC, kot rečeno, poravnavo odklanja, saj upa, da je sodišče ne bo spoznalo za odgovorno za plačilo odškodnine, kot to velja v razmerju delodajalec - delojemalec. Odvetnik RKC Danijel Starman meni, da RKC ne gre primerjati z neko delovno organizacijo, ki trži blago in ustvarja dobiček. Morda gre za že preživet koncept razumevanja cerkvene organizacije, že samo če se spomnimo finančnih skladov Zvon 1 in Zvon 2, telekomunikacijskega podjetja T-2, gospodarjenja z gozdovi ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.