Jure Erznožnik

 |  Mladina 3

Ko sanje postanejo resničnost

Ob rojstvu so bili šesterčki Giannini simbol »mlade« Italije, zdaj so odsev sodobne italijanske družbe

Šesterčki iz Beneventa, ki so se rodili na 30. rojstni dan Gianninijevih

Šesterčki iz Beneventa, ki so se rodili na 30. rojstni dan Gianninijevih

Enajstega januarja pred tridesetimi leti je svet dobil druge, Evropa pa prve preživele šesterčke sodobnega časa: v bližini Firenc so se učiteljici Rosanni in uslužbencu Francu rodili, kot so jih mediji takoj poimenovali, »italijanski šesterčki«, nekateri pa kar »šesterčki tricolore«. Medijski cirkus okrog zbeganih staršev, ki ju je materin ginekolog, ko je mati po uspešnem hormonskem zdravljenju prezgodnje menopavze naposled zanosila, že mesece prej opozoril nanje in jima svetoval, naj novico prav zaradi medijev zadržita zase, se ni in ni hotel poleči. Na družino so pritiskali novinarji z vsega sveta, vabili so jo celo v televizijske oddaje na Japonskem. Takrat 28-letna mati je postala prava zvezda, z naslovnic je izrinila princese in igralke, na ulicah so jo prosili za avtogram, v času prve vlade demokrščanskega premiera Francesca Cossige leta 1980 pa so šesterčki postali simbol nove, »mlade« Italije, ki naj bi vse več rojevala, plačevala davke in starostnikom zagotovila pokojnine. Vendar Gianninijeva od tega nista imela nič; ker sta bila oba zaposlena, sta nizki cenzus za pridobitev otroških dodatkov seveda presegla, od domovine nista prejela niti lire, nekaj malega jima je primaknila le toskanska pokrajina. Čeprav sta se odločila, da otrok ne bosta izpostavljala nezmanjšanemu zanimanju televizij, so Letizia, Linda, Giorgio, Fabrizio, Roberto in Francesco pri šestih letih z mamo vseeno nastopili v reklamnem oglasu za detergent Dixan, nato pa se je prah okrog družine počasi polegel. Mediji jo zdaj obletavajo le še ob okroglih obletnicah, tako je bilo tudi letos. »Že vse popoldne me kličejo novinarji,« je novinarju Berlusconijeve televizijske mreže Tgcom Albertu D'Amicu na predvečer praznika povedala 58-letna Rosanna. »Bogu sem hvaležna, da so se rodili takrat, zdaj so časi še težji, na to sem najprej pomislila, ko sem slišala, da so se tudi mamici v Beneventu danes rodili šesterčki.« V mislih je kajpak imela svojih pet 30-letnih otrok, ki še vedno živijo doma in nimajo redne zaposlitve, čeprav so trije diplomirali, dva pa sta se izučila. »Vse življenje sva se z možem odrekala, oba še vedno delava in hudo je videti mlade ljudi, ki si v negotovosti ne upajo imeti niti svojih otrok,« je dodala. Hudo ji je nedvomno lahko tudi zato, ker so njeni otroci, tako kot so bili ob rojstvu simbol tedanje »zdrave« države, zdaj odsev družbe, v kateri »otroci« tudi po tridesetem letu prepogosto ostajajo prisesani na materino dojko. Spremenilo pa se je še nekaj: čestitke iz rimske palače Chigi ni dobila, a saj je niti ni pričakovala.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.