Vanja Pirc

 |  Mladina 3

Na hitro umaknjeni film

Zakaj TV Slovenija ni predvajala dokumentarca o hotelu Palace?

V torek zvečer bi morala TV Slovenija premierno predvajati igrano-dokumentarni film Mistika hotela Palace, a tisto dopoldne je nepričakovano spremenila spored. Tako smo si lahko namesto zgodbe o najznamenitejšem portoroškem hotelu, ki je nekoč veljal za enega najlepših na Jadranu, ogledali dokumentarec o očetu slovenske fonetike, patru Stanislavu Škrabcu. Poteza nacionalke je presenetila številne gledalce, še zanimiveje pa je, da je bila povsem nepričakovana tudi za režiserko odpovedanega filma Janjo Glogovac.
Režiserka pravi, da naj bi bil film umaknjen na zahtevo lastnikov hotela, družbe Istrabenz Hoteli Portorož, ki sodi v Istrabenzov koncern in je kot večinski finančni koproducent tudi sofinancirala film. »Z RTV Slovenija so me obvestili, da moj dokumentarec ne bo predvajan, ker naj bi nanje pritisnil Istrabenz, ki očitno meni, da bi lahko dokumentarec glede na sedanje dogajanje s tem podjetjem škodil njegovemu ugledu. A to je smešno, saj film govori o zgodovini hotela, res pa je, da se dotika tudi obnove in ponovnega odprtja. Prav tako naj bi trdili, da niso videli filma, a to ne drži,« je povedala Glogovčeva.
Lastniki hotela zanikajo, da bi preprečili predvajanje filma. Tudi na RTV Slovenija pravijo, da se je vodstvo javne televizije samo odločilo za umik že napovedanega filma iz svojega programa. Res pa je, da se je to zgodilo, potem ko so jih poklicali iz odvetniške pisarne družbe Istrabenz Hoteli Portorož in jih obvestili, da podjetje Adeo, ki ga zastopa režiserka filma, s to družbo nima urejenih vseh medsebojnih razmerij. Zaplet naj torej ne
bi bil vsebinske, temveč pravne narave. Režiserka se ob tem sprašuje, ali so lastniki hotela nacionalki pokazali vse anekse k pogodbi, saj sama vztraja, da so medsebojna razmerja urejena.
Kdaj si bomo lahko končno ogledali film o hotelu, v katerem so nekoč prenočevali kralji, predsedniki, italijanski milijonarji in zvezde iz sveta filma, kot sta Orson Welles in Sophia Loren? Nacionalka naj bi imela »velik programski interes, da širši slovenski javnosti pokaže ta sicer izjemno kakovosten igrano-dokumentarni film«, zato njeni predstavniki pravijo, da naj bi ga na spored uvrstili takoj, ko bosta koproducenta uredila 'medsebojna razmerja'.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.