Stanka Prodnik

 |  Mladina 3  |  Kultura

Smučanje, potresi in pretresi

Začinjeni z grafi in nekaj vaške romantike

Vlasta Jeseničnik med javljanjem s Haitija

Vlasta Jeseničnik med javljanjem s Haitija
© RTVSLO

Če kdaj, potem prav v teh dneh ne moremo reči, da je po televiziji sam dolgčas. Pravzaprav se po slovenskih televizijskih postajah dogaja toliko, da se bojimo, da nam bo postalo lepo od vsega ponujenega. Med prenosi zimskih športov Andrej Stare dosega reporterske vrhunce, kot je ugotovil sam ob zmagi Roberta Kranjca, prav tako strokovni komentator smučanja Matjaž Vrhovnik, ki se ob Urbanu Laurenčiču pridno uči, da v istem stavku uporabi samo dve sopomenki, četudi zato včasih v stavku izpusti kak glagol. Novinarjem v informativnem programu teme kar padajo v naročje, pa naj bo to postana voda v vodomatih, spor med Barbaro Brezigar in Alešem Zalarjem ali pa že skoraj odstavljeni Karl Erjavec, ki mu posvečajo tudi enourne oddaje. A priznajmo si, kljub vsemu ni lepšega, kot da te v nedeljo zvečer namesto Maria in pevskih zborov na prvem programu nacionalke pričaka Prifarski Mitja s svojimi muzikanti in gosti. In da zapoje o tem, da je čas za romantiko. Četudi njegova življenjska sopotnica Rosvita Pesek ni povezovala kulturno-umetniškega programa našega vrlega godca, je od ljubezni kar pokalo.
Lepo napreduje tudi novi SDS-ov deček Zvonko Černač, ki počasi stopiclja za nastopnimi strategijami svojega strankarskega kolega Branka Grimsa. Tudi on je namreč med zadnjo Polemiko, v kateri so se ukvarjali s tem in onim problemom Pahorjeve vlade, največ kar s problemom po imenu Erjavec, na dan privlekel graf. En povsem generičen, stolpičast graf z identičnim dizajnom, kakršnega je nekoč uporabljal Grims, vendar z nekaj začetniškimi napakami. Bil je premajhen za kamero, narejen na A4-formatu in zavit v prozorno mapico, ki se pod studijskimi lučmi tako sveti, da bi lahko graf prikazoval hitrost rasti Černačevih podnosnih dlak, pa ne bi opazili nedoslednosti. A k sreči je Zvonko načitan, celo tako, da ko nacionalka na ekranu pokaže “grafikon”, takoj opazi napako. Zadnja številka za leto 2009 naj bi bila namreč previsoka, saj naj bi Slovenija pod Pahorjem padla globlje, kot je izračunala nacionalka. A Branko Vrabec, ki so ga za potrebe televizijskega polemiziranja potegnili iz naftalina in zdaj že kar nekaj časa vodi ponedeljkove večere, se ni pustil motiti. Morda bi moral Zvonko naslednjič s seboj prinesti svoje različice grafov na kakšnem večjem šeleshamerju, jih postaviti ob LCD-ekran in odločneje primerjati. Pa da vidimo, kako se računa.
V zadnjem tednu smo se sicer ponovno prepričali, da imamo v nacionalkinem informativnem programu najraje dopisnike. S Haitija, ki ga je prizadel uničujoč potres, se trenutno v Dnevnik redno javlja Vlasta Jeseničnik, ki smo jo imeli najraje že, ko je poročala še iz Rusije. Jeseničnikova se oglaša s tamkajšnjega letališča, pleza po ruševinah in sledi reševalcem. In čeprav gre za tragične novice, je Dnevnik, začet z Jeseničnikovo, vseeno boljši od tistih Dnevnikov, kjer prednjači še ena zahteva opozicije, da katerega od ministrov odstavijo. Imamo idejo za nov Zvonkov graf ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.