Bernard Nežmah

Bernard Nežmah

 |  Mladina 3  |  Kolumna

Neodstavljeni ministri

Aktualni pregled ministrskih anomalij

/media/www/slike.old/mladina/pamflet_03.jpg

© Tomaž Lavrič

Če je doslej zgolj minister Karl Erjavec veljal za cirkusanta, se mu je odslej pridružil še minister za znanost Gregor Golobič. Potem ko se je izkazalo, da je mož z eno delnico krepki solastnik podjetja Ultra, je zdaj na eni sami parlamentarni razpravi uspel razdreti tri erjavčevske.
Najprej je lahkotno obtožil nacionalko manipulacij in izkrivljanj, nakar se je v Dnevniku odzval odgovorni urednik Rajko Gerič in ga označil za lažnivca. Potem je obtožil ex-direktorja NLB Draška Veselinoviča, da je ponaredil dokumente o Ultri in jih predal politikom, ki so jih razdelili medijem. Na vprašanje, od kod to ve, je odvrnil, da so mu to povedali novinarji.
Predvsem pa se mu je obenem dogodil krucialni zlom, saj je doslej trdil, da Ultri NLB ni reprogramirala kreditov. Potem pa se je soočil s težo dokumenta, ki potrjuje prav reprogramiranje kredita. In kaj je postoril, ko se je izkazalo, da je njegova beseda izgubila težo resnice? - Napovedal nepreklicni odstop? Nasprotno, pojasnil je, da je bil pač napačno informiran. Odgovornosti za svoje izrečene besede torej ne nosi sam.
Če se izkaže, da je vest o Veselinovičevem ponarejanju dokumentov lažna, bo prevzel odgovornost za izrečeno obtožbo? Nak, saj si tega ni sam izmislil, informacijo so mu podtaknili malopridni novinarji.
In če za obtožbe zoper nacionalko ne bo prinesel trdnih evidenc, bo spet grešnik ta, ki mu je zadeve napačno predstavil.
Minister Golobič stoji odločno za svojimi besedami, vse dokler mu ne dokažejo, da ne držijo, potem pa pove, da je v resnici on samo nedolžni sel, ki pač ne more biti odgovoren za to, da ga je nekdo naplahtal. Klavrna degradacija ministrske poznavalske avtoritete v naivnega prenašalca novic.
Bo to jutri uvidel premier Borut Pahor in ga odstavil? Malo verjetno.
Toda, ali je to res večni slovenski standard?
Da ne bi iskali zgledov iz časa konkurenčne Janševe vladavine, si prikličimo spomin na vladavino premiera Janeza Drnovška. Tokrat je v igri poleg nekredibilnosti ministra še vprašanje enakosti pred zakonom, se pravi zastavek: ali so imela druga podjetja enak status pri pridobivanju kreditov pri NLB kot Golobičeva Ultra?
V začetku devetdesetih so mediji razkrili, da je posebna vladna komisija podeljevala poslancem in administraciji kredite po sistemu R + 3 odstotke, medtem ko je slehernik dobil pri banki posojilo po principu R + 10 odstotkov.
To razodetje o dvojni vrsti prebivalstva pa ni sprožilo samo nejevolje med javnostjo, ampak tudi pri predsedniku vlade Janezu Drnovšku, ki je jadrno odstavil ministra Miho Kozinca, ki je načeloval tej komisiji. Slednji je bil sicer tako kot Drnovšek član LDS, a mu to ni rešilo funkcije.
Pahorjev finančni minister in strankarski tovariš Franc Križanič, ki je pred dobrim mesecem samodržno odstavil priznano ekspertko, ki je vodila državno zakladništvo, je tokrat z močjo ministrske šape segel proti Ljubljanski univerzi. Po telefonu je poklical dekana Ekonomske fakultete in protestiral zaradi člana komisije, ki ni bil zadovoljen z doktoratom Križaničeve uslužbenke.
Njegova poznejša obramba je bila, da je šlo le za nedolžni tovariški klepet. Res? Eklatantni zgled vmešavanja politike v visoko šolstvo. Predvsem pa demonstracija lahkotnosti, s katero se ministri vpletajo v ustaljene postopke. Človek se lahko samo še vpraša, kje vse je minister že posredoval, pa o tem javnost ni izvedela.
In nagradno vprašanje: bo premier Pahor odslovil ministra Križaniča? Celo na črnih stavnicah dvomim, da bi kdo stavil na - da.
In zdaj najljubši Pahorjev adut - zdravstveni minister Borut Miklavčič, ki je pred meseci tako oštel premiera, da je ta v hipu spremenil dotlej trdno mnenje do cepljenja zoper prašičjo gripo in se šel naslednji dan sam cepit. Koprski mikrobiolog Gorazd Pretnar je vzel serijo vzorcev vode iz plastičnih bobnov, ki krasijo številne institucije in sporočil svoje ugotovitve: voda je oporečna, je krepko pod standardi, ki veljajo za vodo iz vodovodov.
In kaj je postoril minister Miklavčič? - Je takoj naložil inšpekcijski službi, da preveri vzorce in ukrepa? Je postopal kot v primeru nevarnosti prašičje gripe in sporočil, da državljanom odsvetuje piti vodo iz aparatur s plastičnimi baloni? Nasprotno, obtožil je mikrobiologa Pretnarja, da mu v treh dneh ni poslal svojih rezultatov raziskav.
Zakaj bi mu pa moral postreči s podatki, saj je vendar vesoljno javnost in z njo njega opozoril o slabih standardih te vode??? Minister bi pač naložil svojim inšpektorjem, da stopijo v akcijo. Kot da je ministru povsem vseeno za dejansko stvarnost. Še bolj deplasirane so trditve, da je mikrobiolog Pretnar meril kvaliteto plastične vode po standardih, ki veljajo za pitno vodo iz vodovoda. Pri Zevsu: saj ljudje pijejo to vodo ravno zato, ker mislijo, da je boljša od vode iz vodovodnih pip!!!!!!!!!!!!!
Od ministra bi pričakovali, da bo navdušen nad zagnanostjo raziskovalcev, ki nam predočajo realno degradacijo okolja, da bo torej dr. Gorazdu Pretnarju podelil nagrado za skrb za splošno zdravje. Toda prvi mož zdravja demonstrira bes nad izsledki praktičnih raziskav.
In reakcija premiera Pahorja? - Nonšalanta brezbrižnost.
Eden bolj zagnanih ministrov je prvi mož pravosodja Aleš Zalar. Z vso vnemo se je spustil v boj zoper vodenje tožilstva generalne tožilke Barbare Brezigar. Zadnjič je reč doživela kulminacijo s prihodom četice tožilcev pod vodstvom Brezigarjeve, ki so v ravni vrsti prikorakali v pravosodno palačo.
Klavrna podoba nebogljene četice, ki gre poslušat levite k ministru. In kaj je vsebina? - Načelno vprašanje o formalnem razmerju med vodji tožilstev in tožilci.
Zdaj je torej osrednja tožilska preokupacija opravičevanje svojega hišnega reda pred ministrom in pred parlamentarnimi komisijami.
Kriminalci, tajkuni, finančni prevaranti in podobna druščina se lahko samo smeji. Tožilci, ki bi morali imeti sijajni družbeni status, rešpekt politike, ki bi morali biti strah in trepet podzemlja, so degradirani v nemočne aparatčike, ki jih kot šolarčke sklicuje minister Zalar.
Ko bi pravosodni minister vpeljal nadzor nad tožilci, ki primere velikih malverzacij leta in leta držijo v predalu, bi bil zadaj interes pravne države. Tako pa počne ravno nasprotno, jemlje moč in kredibilnost tožilcem.
Seveda pa primer Zalar niti v sanjah Pahorju ne deluje kot postopanje, zaradi katerega bi si omislil novega ali novo ministrico.
Odstavitev ministra Karla E. bo na koncu prava farsa Pahorjeve politike.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.