Erik Valenčič

 |  Mladina 4

Ko palica ni palica

Oziroma kaj je Pahor sploh dal Gadafiju?

Palica za Gadafija

Palica za Gadafija
© Bobo

Slovenski premier Borut Pahor je ob nedavnem obisku v Libiji njenemu voditelju Moamerju Gadafiju, s katerim se je nenapovedano sestal za 10 minut, podaril lipicanca Napolitana (Gadafi je ob tej priložnosti videl le njegovo sliko) in sprehajalno palico nekdanjega jugoslovanskega predsednika Josipa Broza Tita. Recimo, da se bo ta super podala k Titovi uniformi, ki mu jo je leta 2003 podaril črnogorski predsednik Filip Vujanović, je bilo slišati od tistih, ki menijo, da je bilo naše darilo morda preskromno. In pri tem utegnejo imeti veliko bolj prav, kot so si sprva mislili. Kajti mogoče Gadafiju sploh nismo podarili Titove palice, temveč kar neko palico neznanega lastnika ...
To je razvidno iz predlaganega odgovora vlade na pisno poslansko vprašanje predsednika SNS Zmaga Jelinčiča. Ta je vlado vprašal, kako je lahko »podarjeno Titovo sprehajalno palico iztrgala iz celotne zbirke drobnih predmetov, ki se hranijo na gradu Brdo«. Iz vlade so odgovorili: »V primeru obdarovanja libijskega voditelja Gadafija smo upoštevali predvsem njegov osebni interes in njegovo večkrat izraženo spoštovanje do nekdanjega voditelja SFRJ, Josipa Broza. Zato smo se odločili, da mu podarimo nekaj, kar bi bilo povezano z njunim osebnim poznanstvom in aktivnim sodelovanjem. Izbrali smo sprehajalno palico Josipa Broza.« Potem pa so dodali: »Sprehajalna palica, ki je bila podarjena libijskemu predsedniku Gadafiju, nikoli ni imela uradnega statusa kulturne dediščine. Strokovnjaki ne razpolagajo s potrjenimi dokazili, da je bila res v lasti Josipa Broza, in tudi ne s podatki, da naj bi bila narejena pred letom 1970, kar pomeni, da ob iznosu iz Slovenije ni bila starejša od 50 let. Sprehajalna palica izvira s posestva Brdo, vendar ob popisu osnovnih sredstev dvorca Brdo tam ni bila evidentirana niti ni bila del kakršne koli zbirke.«
Povedano preprosto: ne vemo, kaj smo dali Gadafiju. Stvar je sicer simpatična, Slovenci smo boljši trgovci od veščih Arabcev: za neko sliko in palico dvomljivega izvora je naš premier iztržil dve domnevno zdravi kameli. A vendarle se je šel Pahor v Libijo pogajat o vzpostavitvi gospodarskih odnosov med državama. In pri tem svojemu gostitelju dal sporno darilo. To pa ni samo nenavadno dejanje, ampak lahko povzroči tudi veliko zadrego. Če bi Gadafiju, ki se ga drži sloves zelo ekscentričnega samodržca, prišlo na uho, da smo mu podarili domnevno Titovo palico, potem se morda lahko zgodi, da bodo tudi slovenske gospodarstvenike v Libiji čakale samo domnevne poslovne pogodbe.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.