Damjana Kolar

 |  Mladina 4  |  Kultura

Zasebno življenje

Prva slovenska uprizoritev drame Ulrike Syha

/media/www/slike.old/mladina/pzapoved04.jpg

© Tone Stojko

V Mali drami Ljubljana bodo 29. januarja ob 20. uri premierno uprizorili najnovejšo igro sodobne nemške avtorice Ulrike Syha. Protagonista igre Ona in On se prvič srečata na vlaku. Njuno srečanje je kajpak naključno, a tudi ko čez nekaj ur spet naletita drug na drugega, je to novo naključje in njun (ne)odnos ostaja zaznamovan s to naključnostjo še po tem, ko skupaj preživita noč v hotelski sobi. Zgodbo o zbliževanju dveh zadržanih individualistov, ki jo sestavlja devet prizorov, prepletenih s kratkimi epizodami, neposrednimi nagovori občinstva in duhovitimi komentarji, je režirala Ivana Djilas. Kot Ona in On nastopata Barbara Cerar in Uroš Fürst, poleg njiju pa še Branko Šturbej, Andrej Nahtigal, Nina Valič in Saša Tabaković.
Več o predstavi je povedala dramaturginja Darja Dominkuš: “Igra Zasebno življenje (2008) mlade nemške pisateljice Ulrike Syha (1976) spretno, v tako imenovanem postdramskem slogu izriše ljubezensko zgodbo, ki pa je vse prej kot romantična. Zgodi se med predstavnikoma generacije, ki ima že krepko čez trideset let, a še zmeraj ne zna prepoznati ljubezni. On zanika vsakršno zasebno življenje in notorično beži iz vsake zveze, Ona se brezupno oklepa ponesrečene zveze s poročenim starejšim kolegom. Syha naniza vrsto naključij, ki ju vendarle povežejo, ob tem pa duhovito in s precej ironije spregovori tudi o številnih paradoksih sodobnega sveta, o izpraznjenosti in osamljenosti v času hiperkomunikacije in hiperinformiranosti, o postindustrijskih urbanih puščavah, o iskanju sreče na eksotičnih destinacijah itd.”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.