Bernard Nežmah

Bernard Nežmah

 |  Mladina 4  |  Kolumna

Nova heroina v deželi bonbončkov in snežnih kupov

Premier, računski sodnik, padli in slavljeni ministri ter metamorfoze županjevanja

/media/www/slike.old/mladina/pamflet_04.jpg

© Tomaž Lavrič

Končal se je projekt odstavljanja Erjavca, toda bolj kot ministrov odstop, je presenetil predsednik Računskega sodišča (RS). Pred slabim mesecem je namreč gospod Igor Šoltes od premiera Boruta Pahorja zahteval, da odstavi okoljskega ministra. Toda tik pred finalom v parlamentu se je razvedelo, da sta se pred objavo zahteve RS po odstavitvi Erjavca na skrivaj sešla prvi mož vlade in prvi med računskimi sodniki. - ???
V državi, kjer sta sodna in politična oblast ločena, svojih odločitev sodstvo ne predstavlja suvereno, ampak po posvetu s politiki.
Ker je pod Pahorjem že vse samoumevno, si velja priklicati vladavino poprejšnjega premiera. Vrhovno sodišče (VS) bi denimo objavilo sodbo v prid predsedniku vlade, a bi se potem izkazalo, da sta se nekaj dni pred tem v tajnosti sešla predsednik VS Franc Testen in tedanji premier Janez Janša. - Odgovor javnosti bi bil: Nedopustni škandal! Udarec po temeljih demokracije! Vlada se vmešava v sodstvo!
V primeru naveze Pahor-Šoltes pa komaj kakšen stavek. Pri čemer je vloga Igorja Šoltesa še posebej pomenljiva. Po objavi njegove slovite zahteve po Erjavčevem odstopu je premier svojo retorično odločitev, da zamenja ministra za okolje, utemeljeval prav na nujnosti, da je dolžan slediti Šoltesovemu napotku. In skoraj mesec dni je veljalo, da je premier obvezen - ne glede na svoje želje - odstaviti ministra.
Ko pa se je v parlamentu nakazal problem, da naj premier utemeljitev za razrešitev Erjavca predstavi bodisi kot konsekvenco zahteve Računskega sodišča, ali pa kot svojo imanentno premiersko pravico, se je nenadoma oglasil predsednik Šoltes. Potem ko je dolgo molčal, je zdaj pojasnil, da njegova zahteva ni pravno obvezna, da ima samo status sugestije.
Prvi računski sodnik je torej odigral klavrno vlogo Pahorjevega sodnika na poziv.
Če je bil Erjavec enfant terrible premierove ekipe, je njegov ljubljenec zdravstveni minister Borut Miklavčič. Ko je predsedniku vlade zadnjič zmanjkalo argumentov, da bi v predlagano reformo zdravstva prepričal člane lastne stranke, je pahorjansko povzdignil glas: minister je eno leto garal na tej reformi!
Garanje politika je sicer enak nesmisel kot romanje vernikov z avionom, toda poglejmo si raje eno konkretnih del garača Miklavčiča. Pred časom je dal oceniti palačo zraven Prešernovega spomenika, ki jo je bil pripravljen zamenjati za dva steklena stolpiča ob obvoznici pred Dunajsko cesto. V času, ko v Evropski uniji sprejemajo sistematične ukrepe za gradnjo toplotno izoliranih stavb, je minister Pahorjeve vlade želel preseliti uradniški aparat v energetsko potrošno stekleno novogradnjo, ki pozimi golta kurjavo, poleti pa zahteva obilno hlajenje!?? Pač kot vladni zgled nove vladne energetske politike.
Protislovja sicer kar dežujejo: v dobi rekordnega proračunskega primanjkljaja, ko vlada načrtuje krčenje nakupa patrij, ki bi bile namenjene obrambi države, je policijska ministrica razglasila, da gre v nakup vodnega topa, ki da je nujno potreben za borbo proti nasilnim demonstrantom. Vlada se odreka orožju za obrambo proti zunanjim sovražnikom, kupuje pa oborožitev za boj z notranjim sovražnikom!?!?!?!?
Doslej moderna slovenska zgodovina sicer ne pomni primera vandalskih protestnikov, toda najbolj priljubljena ženska po anketi revije Jana urgentno potrebuje top za preganjanje protestov državljanov. Neverjetno - lik nove heroine, ki s topom preganja protestnike!??
Pravzaprav niti ne, doslej je namreč veljalo, da so apotekarji etično zavedni strokovnjaki, ki z veliko mero previdnosti ljudem prodajajo zdravila. Drugače bi trgovanje s farmacijo lahko preselili kar v trgovske centre, kjer bi ljudje v košarice nabrali za gore aspirinov, antidepresivov in analgetikov. Mi vendar nismo ameriška družba, kjer v verigah Wall-Marta prosto prodajajo zdravila zraven kečapov in mil. Tako tudi dovoljenja za lekarniško dejavnost ne more dobiti kdorkoli.
Zdaj pa se je izkazalo, da šef Ljubljanskih lekarn Marko Jaklič in ljubljanski župan Zoran Janković družno kreirata poslovanje, kjer kupce mamita še z nagradnimi točkami. Več kot bo ljudstvo pojedlo arcnij, bolj bo poln mestni proračun!
Pogumne farmacevtke, ki so v anonimki opozorile na to raboto in goljufijo s poljskimi galenskimi proizvodi, bodo v naslednjem valu predsednikovih odlikovanj bržkone prejele vsaj ertlov znak svobode za obrambo naroda pred pljuskom potrošniške medikalizacije.
Vsekakor pa je Lekarniška zbornica kot vrhovni strokovni organ v zgroženosti jadrno ukrepala.
In kaj se je dogodilo? - Je odstopil direktor Jaklič, je umaknil novo župansko kandidaturo gospod Janković? Nič, možaka sta ogorčena sklicala tiskovno konferenco, kjer sta se predstavila kot žrtev umazane konkurence, kot zavetni patron pa ju je prišel podpret še zdravstveni minister Miklavčič.
Minister Pahorjeve vlade spodbuja prodajo zdravil kot bonbončkov! Vsaj za trenutek se velja spomniti na zdravilske misli pokojnega predsednika Janeza Drnovška.
V letošnji zimi pa meščanom misli same uhajajo v preteklost. Nekoč je padel sneg kdaj celo v metrih, a mestne službe so v prestolnici uspešno očistile sneg z ulic, pločnikov in parkirišč. Za časa županje Viktorije Potočnik si na kakšnem parkirišču resda opazil pozabljeni kup snega, ki se je sončil tedne, a to je bil bolj eksces. Pod vladavino Jankovića pa so postale gomile snega na parkirnih prostorih povsem vsakdanji prizor. Mož, ki je zaposlil množice redarjev, da v nekaj minutah olisičijo napačno parkiran avtomobil, ni sposoben organizirati cestne službe, da bi v nekaj tednih po sneženju v mestu odstranila snežne kupe s parkirišč in kolesarskih stez.
Konec koncev je prva naloga mestnega aparata, da meščanom omogoča čim bolj normalno življenje tudi v času zime. Ne pa, da ne očisti parkirnih mest, potem pa se mu samo smeji, ko s podvojeno vnemo polni mestno malho z globami za napačna parkiranja.
In vloga medijev? Namesto posnetkov županovih samogovorov na tiskovnih konferencah bi bilo lepo uzreti posnetek z Dunajske, kjer so s snegom zasuli serijo parkirišč, zraven pa vprašanje županu: kdaj boste odstranili sneg?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.