Slovenska političnopolicijska agencija

Je Slovenija edina država članica EU s politično policijo po padcu železne zavese?

Nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar

Nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar
© Matej Leskovšek

Poslanci so v torek na zaprti seji obravnavali tajno poročilo o delu komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb za leto 2008 ter javne ugotovitve, stališča in sklepe komisije, ki so nekakšen kratek povzetek poročila. V tem dokumentu, ki ga je komisija domnevno sprejela soglasno, piše, da je v času levih vlad Slovenska varnostno-obveščevalna agencija (Sova) delovala kot politična policija.
Takole piše v dokumentu, ki ga je sprejela komisija pod vodstvom Zvoneta Černača, javnosti pa je dostopen na spletni strani državnega zbora: »... kar vse kaže na to, da je posamezna ozka skupina znotraj SOVE vzpostavila vzporeden sistem delovanja mimo veljavnih pravil in predpisov, ki je svoj vrhunec doživel v obdobju dr. Iztoka Podbregarja, kjer je SOVA v enem delu delovala kot politična policija.« Černačeva komisija državnemu zboru predlaga, naj sprejme dva sklepa. Sklep o seznanitvi s poročilom o delu komisije in sklep, s katerim državni zbor »poročilo sprejema skupaj s predlaganimi ugotovitvami in stališči komisije«. Černač državnemu zboru skratka predlaga, naj delovanje Sove v preteklosti označi za delovanje politične policije.
Vendar tajno poročilo o delu parlamentarne komisije in javni povzetek poročila ne govorita o delu parlamentarne komisije za nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi službami, pač pa o delu in ugotovitvah zloglasne vladne skupine za nadzor Sove, ki je v času Janševe vlade vstopila v Sovo. Na predlog koalicije so zato poslanci prekinili zaprto sejo in vlado zaprosili za mnenje o dokumentih, ki jih je sestavila prejšnja vladna skupina. Sklep parlamentarne komisije, ki je v bistvu sklep nekdanje Šturmove skupine za nadzor Sove, da se je po osamosvojitvi v Sloveniji vzpostavila in delovala politična policija, tako visi v zraku. A kljub temu gre za sklep delovnega telesa državnega zbora, v katerem piše, da je v Sloveniji kot edini članici EU celo v tretjem tisočletju delovala politična policija, katere vodja je bil nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar.
Podbregar, ki ga v poročilu napada Černač, danes poskuša svoje ime oprati na sodišču. Zoper Černača je vložil odškodninsko tožbo zaradi posega v čast in dobro ime. V kratkem naj bi tožbi sledile tudi kazenske ovadbe. Podbregar ima sam sicer na različnih stopnjah še vedno odprtih nekaj primerov očitanih mu domnevnih kaznivih dejanj, primeri še zdaleč niso zaključeni. Podbregar in Černač pa naj se ne bi srečala samo na sodišču. Podbregar naj bi namreč po nekaterih informacijah kandidiral za župana v Postojni, mestu, kjer Černač trenutno opravlja funkcijo podžupana.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.