Erik Valenčič

 |  Mladina 5  |  Politika

”Sprejmite mir ali apartheid.”

Leto dni po izraelski ofenzivi na Gazo

Mesto zločina

Mesto zločina
© Arhiv Mladine

Mineva leto dni od izraelske invazije na Gazo, v kateri je umrlo okrog 1400 Palestincev in pa 13 Izraelcev. Že samo ta statistika veliko pove o izraelski bojni premoči nad Palestinci, ki že desetletja životarijo v tem največjem begunskem taborišču na svetu, ki šteje nekaj čez milijon in pol ljudi. Ti se stiskajo na 360 kvadratnih kilometrih (za primerjavo, Slovenija obsega več kot 20.000 kvadratnih kilometrov). Da se je v velikih vojnih operacijah na tako majhnem in tako gosto naseljenem območju praktično nemogoče izogniti množičnim civilnim žrtvam, je razumljivo samo po sebi, toda izraelska vojska je šla, kot vse kaže, še korak dlje in namerno povzročala čim večje žrtve med civilnim prebivalstvom. Poročilo Združenih narodov, ki ga je lani pripravil sodnik Richard Goldstone, je Izrael obtožilo vojnih zločinov proti človeštvu. Vojaki naj bi med drugim Palestince uporabljali za živi ščit in pa nediskriminatorno bombardirali civilne cilje, vključno s poslopji organizacije Združenih narodov.
Izrael je Goldstonovo poročilo sicer zavrnil, češ da je nepravično in pristransko, a vprašanje je, koliko časa bo lahko še kljuboval številnim mednarodnim pritiskom, ki od vlade Benjamina Netanjahuja zahtevajo neodvisno preiskavo o tem, kaj se je dogajalo med ofenzivo. Prva priznanja krivde so že na mizi, posredna seveda. Izrael je Združenim narodom nakazal 10,5 milijona dolarjev kot poravnavo za škodo, ki jo je med obstreljevanjem povzročil njihovim objektom v Gazi. Generalni sekretar svetovne organizacije Ban Ki Mun je takoj zatem pohvalil »kooperativen odnos«, ki ga je izkazal Izrael. V redu, kaj pa poravnava škode, ki jo je izraelska vojska povzročila in jo de facto še povzroča Palestincem? Če so Združenim narodom plačali deset milijonov dolarjev, potem so prebivalcem Gaze dolžni milijarde.
Drugo priznanje krivde je navedeno v uradnem odgovoru na Goldstonovo poročilo Združenim narodom, kjer je zapisano, da sta bila dva visoka predstavnika vojske grajana, ker sta odobrila napad na prostore svetovne organizacije in s tem kršila pravila spopadov, ki prepovedujejo obstreljevanje naseljenih območij. Kar pa je v končni fazi spet figa v žepu. In svojevrsten posmeh. Kot prvo, mar ni vsa Gaza poseljeno območje? In kot drugo, oba vojaška poveljnika, general Ejal Eisenberg in brigadir Ilan Malka, sta obdržala svoje čine, njuni zločini pa bodo najverjetneje podrobneje obravnavani le, če bosta zaprosila za napredovanje. Medtem pa je britanski časopis The Independent pred nekaj dnevi objavil pričevanje neimenovanega visokega predstavnika izraelske vojske, ki navaja, da so v vojaškem poveljstvu tik pred izvedbo ofenzive »na novo napisali pravila vojskovanja.« Iz teh pravil so črtali varovanje življenj civilistov, da bi na svoji strani utrpeli čim manjše izgube med vojaki. To bi znalo pojasniti uporabo Palestincev za živi ščit.
Povsem nepričakovano pa se je oglasil tudi izraelski obrambni minister Ehud Barak, ki je po srečanju s palestinskim premierom Salamom Fajadom, izjavil: »Ali sprejmite mir ali pa apartheid.« Njegova izjava je nenavadna predvsem zato, ker jo je namenil Izraelu. Barak je v svojem govoru dejal, da Izrael hitro izgublja verodostojnost na mednarodnem prizorišču, kar pripisuje zastoju mirovnih pogajanj s Palestinci, s katerimi bi na koncu določili tudi palestinsko državo. »Če bo na ozemlju vzhodno od reke Jordan obstajala samo ena politična entiteta, imenovana Izrael, potem bo ta država ali nejudovska ali pa nedemokratična. Dokler milijoni ljudi nimajo pravice glasovati, potem je to država, ki sloni na apartheidu,« je dejal Barak. A Barak je vendarle minister v vladi, ki širi judovske naselbine na palestinskih ozemljih, kar je glavna ovira za mirovna pogajanja. Da bi uveljavil resnost svojih besed, bi moral odstopiti in svojo Laburistično stranko umakniti iz vlade, kar bi privedlo do politične krize in verjetno do predčasnih volitev. Težko si je namreč predstavljati uspeh mirovnega procesa, dokler bo vlado vodila skrajna desnica pod okriljem Netanjahuja, ki se je lani zavihtel na oblast prav po zaslugi ofenzive na Gazo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.