Urša Marn

 |  Mladina 5

Javni sklad se skriva pred javnostjo

V stanovanjskem skladu nočejo pojasniti, zakaj so gradnjo stanovanj na Brdu ustavili, nato pa jo še isti mesec spet zagnali

Projekt Brdo - Jug

Projekt Brdo - Jug
© Arhiv Mladine

V začetku decembra lani je nadzorni svet republiškega stanovanjskega sklada ustavil izvedbo projekta Brdo - Jug v Ljubljani, po katerem naj bi v prihodnjih dveh letih zgradili najprej 411 stanovanj, nato pa še dodatnih 200. Tedanji okoljski minister in predsednik nadzornega sveta sklada Karl Erjavec je ustavitev več kot sto milijonov evrov vrednega projekta utemeljil takole: »Vemo, da smo v krizi, ljudje ne bodo kar tako jemali posojil in stanovanja se še dolgo ne bodo prodajala tako, kot so se v preteklosti.« Le nekaj tednov pozneje so si nadzorniki sklada premislili in projekt znova zagnali.
Smo kaj spregledali? Je Sloveniji v manj kot mesecu uspelo premagati finančno in gospodarsko krizo? So stanovanjska posojila postala ugodnejša? So ljudje čez noč prišli do denarja? Nič od tega. Recesija je še vedno tu in razmere se le še zaostrujejo. Nepremičninski trg je zasičen z več tisoč novimi stanovanji, ki jih investitorji zaradi krize ne morejo prodati, vsaj ne po takšni ceni, kot bi sami želeli. Kljub temu so v skladu prepričani, da bodo stanovanja prodali brez težav.
Za nadaljevanje projekta Brdo naj bi se bili odločili na podlagi analize o možnostih prodaje stanovanj v Ljubljani, ki so jo po naročilu nadzornikov pripravile strokovne službe sklada. Kaj točno je analiza ugotovila, ni mogoče izvedeti, saj jo vodstvo javnega sklada pred javnostjo skriva. Poleg tega so se nadzorniki seznanili še z oceno finančnih učinkov zastoja projekta na Brdu, pa tudi z vsebino pravnih mnenj glede posledic nepodpisa pogodbe z izvajalcem po končanem postopku javnega naročila. V skladu pravijo, da nam teh dokumentov ne morejo poslati, ker so po zakonu opredeljeni kot poslovna skrivnost. »Gre za podatke in dokumente, ki so bili sestavljeni v zvezi z notranjim delovanjem sklada oziroma dejavnostjo organov, in bi njihovo razkrije povzročilo motnje pri delovanju oziroma dejavnosti organa, zato niso javni.« So nam pa prijazno ponudili podatke in odgovore, ki so jih za pripravo te analize pridobili od geodetske uprave, statističnega urada, ministrstva za okolje, gospodarske zbornice in drugih organov, ki v tej državi vodijo evidence. Tako zbrani podatki naj bi pokazali, da je projekt Brdo »pomemben v smislu več multiplikativnih učinkov, zato bi bilo smotrno in učinkovito zagotoviti njegovo takojšnje in neprekinjeno delovanje«. Predvideno je, da se bo gradnja stanovanj na Brdu končala v začetku leta 2012, ni pa še znano, kakšna bo cena kvadratnega metra. Do nakupa stanovanj prek sklada bodo upravičene fizične osebe, ki so državljani Slovenije ali katere od članic EU, če imajo dovoljenje za stalno bivanje v Sloveniji, in hkrati niso že (so)lastniki stanovanja, kupljenega na podlagi preteklih razpisov sklada. Seveda pa bodo morali izpolnjevati še vse druge pogoje, ki jih bo določal razpis.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.